Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 169

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 169

Makaralar

İpin geçebilmesi için çevresinde oluğu olan ve kendi ekseni etrafında serbestçe dönebilen basit makinelere makara adı verilir. Makaralar, sabit ve hareketli makaralar olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Sabit Makara

Sabit bir noktaya bağlanan çevresindeki ip çekildiğinde dönme hareketi yaparak yükün daha kolay hareket etmesini sağlayan basit makinelere sabit makara adı verilir. Sabit makaraların etrafına geçirilen ipin bir ucunda yük bulunurken diğer ucuna kuvvet uygulanır. Görsel 5.9’da denge hâlindeki sabit makara sisteminde sürtünme kuvveti ihmal edildiğinde yükün ağırlığı, kuvvetin büyüklüğüne eşittir. Bu düzenekte yükü 2 m yukarı çekmek için yükün bağlı olduğu ipi 2 m aşağıya çekmemiz gerekir. Çünkü sabit makaralarda sürtünmeler ihmal edildiğinde kuvvetten veya yoldan kazanç ya da kayıp yoktur. Sabit makaralar kuvvetin yönünü değiştirerek iş yapma kolaylığı sağlar. Sabit makaralar işten ve enerjiden kazanç sağlamaz.

Günlük hayatta cisimleri yukarı çıkarmak için sabit makaralar kullanılabilir. Bazı su kuyularından (Görsel 5.10) suyu kovayla yukarı çekmek için sabit makara kullanılır. Bunun sebebi, sabit makaraların kuvvetin yönünü değiştirerek iş yapma kolaylığı sağlamasıdır. Ayrıca teknelerde yelkeni açma ve kapamak için de sabit makaralar kullanılabilir (Görsel5.11). Bu örneklerin dışında, bazı perde sistemlerinde ve bayrak direklerinde de sabit makara kullanılır.

Örnek

Yandaki sürtünmelerin ve makara ağırlığının ihmal edildiği düzenekte A cismi F kuvvetiyle dengede tutulmaktadır.
Buna göre, aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadenin başına “D”, yanlış ise “Y” yazalım.
1. (….) A cisminin ağırlığı F kuvvetinden büyüktür.
2. (….) Düzenekte kuvvet kazancı vardır.
3. (….) Düzenek iş yapma kolaylığı sağlar.
4. (….) A cismini 3 metre yukarı çekmek için ip aşağı yönde 3 metre çekilmelidir.
5. (….) Düzenek kuvvetin yönünü değiştirmektedir.
6. (….) Düzenek işten kazanç sağlar.

Çözüm

Sabit makaralarda kuvvetten veya yoldan kazanç yoktur. Basit makineler işten kazanç sağlamaz, sadece iş yapma kolaylığı sağlar. Buna göre cevaplar sırasıyla Y – Y – D – D – D – Y şeklindedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
clap
4
unlike
4
angry
1
love
1
sad
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!