Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 23

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 23

Dönence, Güneş ışınlarının Dünya yüzeyinde Kuzey ve Güney Yarım Küre’de dik açıyla düştüğü en uç bölgelerdir. Kuzey Yarım Küre’deki dönenceye Yengeç Dönencesi, Güney Yarım Küre’deki dönenceye ise Oğlak Dönencesi adı verilir (Görsel 1.6).

Dünya’nın eksen eğikliğinden dolayı Güneş ışınlarının aydınlattığı alanlar gece-gündüz süresini etkiler. Dünya yüzeyinde aydınlık bölgelerde gündüz, karanlık bölgelerde ise gece yaşandığını öğrenmiştik. Görsel 1.7’de Dünya’nın 21 Haziran ve 21 Aralık tarihinde aydınlanan bölgeleri gösterilmiştir. Aydınlık alanların büyük olduğu yerlerde gündüz süresi gece süresinden uzundur. Örneğin 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarım Küre’de yer alan K noktasında gündüz süresi, gece süresinden uzundur. M noktasında ise tam tersi bir durum geçerlidir.

Dünya’nın 21 Aralık’taki konumu göz önüne alındığında hangi noktada gündüz süresi daha uzundur?

  • Cevap: 21 Aralık’ta Dünya, Kuzey Yarım Küre’de Kış Güneş Dönencesi olarak adlandırılan noktada bulunur. Bu tarih, Kuzey Yarım Küre’de kışın başladığı, Güney Yarım Küre’de ise yazın başladığı gündür. Kuzey Yarım Küre’deki birçok bölgede gündüz süresi bu dönemde daha kısadır çünkü Güneş, daha düşük bir yörüngeye sahipmiş gibi gözükür ve daha kısa bir süre görünür. Ancak Ekvator’a yakın bölgelerde ve Güney Yarım Küre’deki bazı bölgelerde, Güneş hala yüksek bir açıya sahip olduğu için gündüz süresi daha uzun olabilir. Bu nedenle Ekvator çevresi ve Güney Yarım Küre’nin bazı bölgeleri, 21 Aralık’ta daha uzun gündüz süresine sahip olabilir. Bu, 21 Aralık’ta Dünya’nın farklı bölgelerinde gündüz süresinin nasıl değişebileceğini gösterir.

Hangi noktada gece ve gündüz süresi her iki konumda da aynıdır? Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

  • Cevap: Gece ve gündüz süresi her iki konumda da eşit olan özel bir bölge Ekvator’dur. Ekvator, Dünya’nın merkezi çevresinde dönerken, yıl boyunca Güneş ışınlarının eşit bir şekilde dağıldığı bir konumda bulunur. Bu nedenle Ekvator çevresindeki bölgelerde gece ve gündüz süresi her iki konumda da yaklaşık olarak aynıdır. Yıl boyunca, Ekvator çevresindeki bölgelerde gündüz ve gece süreleri nispeten sabit kalır ve mevsimlerin etkisi daha az hissedilir. Bu, Ekvator bölgesindeki iklimin nispeten sabit ve sıcak olduğu anlamına gelir ve bu özellik, bu bölgelerdeki bitki örtüsü ve canlıların yaşam biçimini etkiler.

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
happy
1
confused
1
sad
0
clap
0
love
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!