Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 236

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 236

C. Topraklama

Cisimlerin sahip olduğu fazla elektrik yükleri bazen birikerek ani yük boşalmalarına sebep olabilir. Bunun sonucunda çıkan kıvılcımlar yangınlara sebep olabilir. Fazla elektrik yükleri elektronik cihazlara da zarar verebilir. Bu tür durumlardan korunmak için topraklama adı verilen uygulama yapılır.

Yüklü bir cismin nötr hâle gelebilmesi için cisimden toprağa veya topraktan cisme (-) yük geçişi olur. Bu olaya topraklama denir. Topraklama, elektrik devrelerinde Görsel 7.19’daki sembol ile gösterilir.

Görsel 7.20’de pozitif yüklü bir cismin iletken tel ile topraklanması, Görsel 7.21’de ise negatif yüklü bir cismin iletken tel ile topraklanması görülmektedir. Görselleri inceleyelim.

Nötr bir cisim topraklama ve etki ile elektriklenme sayesinde elektrik yüklü hâle getirilebilir. Örneğin nötr bir L cismine Görsel 7.22’de görüldüğü gibi negatif (-) yüklü bir K cismi yaklaştırılıyor. Aynı cins yükler birbirini ittiği için L cisminin yükleri birbirinden ayrılır. L cisminin (-) yüklü kısmı iletken bir telle toprağa bağlanırsa cisimden toprağa negatif (-) yük geçer ve K cisminin yaklaştırıldığı tarafta pozitif yük fazlalığı oluşur. İletken telin toprak bağlantısı kesilip yüklü K cismi uzaklaştırıldığında ise L cismi pozitif yüklü hâle gelir.

Beyin Fırtınası 

Nötr bir cismi topraklayarak nasıl negatif (-) yüklü hâle getirebileceğimizi arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Nötr bir cismi negatif (-) yüklü hâle getirmek için cismi topraklama işlemi sırasında fazla elektron ekleyebiliriz. Bu fazla elektronlar, cisme negatif bir yük kazandırarak nötr durumdan çıkmasını sağlar.

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 236 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!