Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 30

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 30

Birlik ve bağımsızlığımızın sembolü olan bayrağımızın dalgalanmasını (Görsel 1.15) sağlayan hava olayı rüzgârdır.

Rüzgârın oluşumunda sıcaklık farkı etkilidir. Sıcaklık değişimi hava basıncında değişime neden olur. Basınç, birim yüzeye uygulanan dik kuvvettir. Atmosferi oluşturan gazların ağırlığından dolayı yeryüzüne uyguladığı basınca hava basıncı ya da atmosfer basıncı adı verilir. Isınmaya bağlı olarak meydana gelen sıcaklık değişimi alçak ve yüksek basınç alanlarının oluşumuna neden olur. Isınan havanın yoğunluğu azalır ve hava, yükselici hava hareketi yapar. Bu durumda havanın yere uyguladığı basınç azalır. Bu bölgelerde alçak basınç alanı oluşur. Soğuyan havanın yoğunluğu artar ve hava alçalıcı hava hareketi yaparak yere iner. Bu durumda havanın yere uyguladığı basınç artar. Bu bölgelerde ise yüksek basınç alanı oluşur (Görsel 1.16). Alçak basınç alanlarında yağış görülme ihtimali fazladır. Yüksek basınç alanlarında ise yağış görülme ihtimali azdır. Havanın yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru Görsel 1.16’daki gibi yatay yöndeki hareketine rüzgâr denir. Bölgeler arasındaki basınç farkı artarsa oluşan rüzgârın sürati de artar. Meltem, hafif şiddetli rüzgârlardandır. Karaların ve denizlerin farklı ısınıp farklı soğuması kara ve deniz meltemlerinin oluşmasında etkilidir.

Görsel 1.17’deki deniz melteminin ve Görsel 1.18’deki kara melteminin oluşumuna bakarak kara ve deniz üzerinde oluşan basınç alanlarının neler olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Kara meltemleri, karasal ve denizsel alanlar arasındaki sıcaklık farklarına dayalı olarak oluşur. Denizler genellikle daha yavaş ısınır ve soğur, bu nedenle denizin üzerinde sıcak hava yükselirken, karasal alanlar daha hızlı ısınır ve sıcak hava yükselmesi azalır. Bu sıcaklık farkları, farklı basınç alanlarının oluşmasına neden olarak rüzgarların denizden karaya doğru esmesine yol açar. Ancak daha spesifik bilgi vermek için görsel referansa ihtiyaç vardır.

Pekiştiren Soru

Rüzgârın oluşumunu gözlemlemek isteyen Merve, özdeş mumlar ve balon kullanarak aşağıdaki düzeneği kuruyor. Merve düzenekteki balonun hareket yönüne bakarak rüzgârın yönünü tespit edecektir.

Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayalım.

1. Balon bir süre sonra hangi yönde hareket eder?

  • Cevap: 1

2. Hangi bölgede hava sıcaklığı daha fazladır?

  • Cevap: L bölgesinde

3. Hangi bölgede alçak basınç alanı oluşur?

  • Cevap: L bölgesinde

4. Hangi bölgede alçalan hava hareketi görülür?

  • Cevap: K bölgesinde

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
12
clap
5
love
3
angry
2
happy
1
confused
1
unlike
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!