Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 44

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 44

A. Nükleotid, Gen, DNA ve Kromozom İlişkisi

Bir saç teli ile kimlik tespiti yapılabilir mi? Saç teli, çevresel etkenlere dayanıklı olduğundan uzun süre bozulmadan kalabilir. Olay yerinde bulunan bir saç teli ile (Görsel2.1) suçlunun tespiti yapılabilir.

Saç teli hücrelerden oluşmuştur. Bu nedenle saçlarımızın yapısında vücudumuzdaki her hücrede olduğu gibi DNA (deoksiribonükleik asit) adı verilen, kişiye özgü bilgilerin şifrelendiği kalıtsal bir yapı bulunur. Olay yerinde bulunan bir saç telindeki DNA yapısı, zanlıdan alınan hücre örneğindeki DNA yapısı ile uzmanlar tarafından karşılaştırılır. Çeşitli testler yapılarak zanlının suçlu olup olmadığı tespit edilir (Görsel 2.2). DNA testleri sadece cinayetlerin çözümünde kullanılmaz, çocukların ailelerinin tespitinde de bu yöntemden yararlanılır. 15 Nisan 1912 tarihinde Titanic (Taytanik) gemisinin batması sonucu yaşamını yitiren ve ailesi tespit edilemeyen 2 yaşındaki bir çocuğun cesedindeki saç telinden alınan örnekle çocuğun ailesi tespit edilebilmiştir.

Yukarıda kalıtsal yapılardan biri olan DNA’dan bahsedilmiştir. DNA dışında da kalıtsal yapılarımız vardır. DNA, gen, nükleotid ve kromozom kalıtsal yapılarımızdır.

DNA, kromozomların yapısında bulunan ve canlının kalıtsal özelliklerini taşıyan ikili sarmal yapıdaki moleküldür. Gen ise DNA üzerindeki kalıtsal özelliklerin şifrelendiği nükleotid dizileridir. Nükleotid; fosfat, şeker ve organik bazdan oluşan DNA’nın yapı birimidir. Kalıtsal yapılar, saç şekli, kan grubu, göz rengi gibi kalıtsal özelliklerin belirlenmesinde ve bu özelliklerin nesiller boyunca aktarılmasında görev alır. Bu yapıların en büyüğü kromozomdur. Gelişmiş hücre yapısına sahip canlılarda kromozom, hücrenin çekirdeğinde bulunur.

DNA ve özel proteinler kromatin ağını oluşturur. Kromatin ağı kısalıp kalınlaşarak kromozom adını alır. Hücre bölünmesi sırasında kromozomlar X şeklinde görülür. (Görsel 2.3) Kromozomlar kalıtsal özelliklerin nesilden nesile aktarılmasında görevlidir.

Kromozom sayısı canlı türüne özgüdür ve bir türün sağlıklı bireylerinin vücut hücrelerinde aynı sayıda kromozom bulunur. Canlıların vücut hücrelerindeki kromozomların yarısı anneden (n) yarısı babadan (n) geldiği için (2n) ile ifade edilir. Örneğin insanda hem dişi hem de erkek bireylerinin deri, kas, mide vb. vücut hücrelerinde 2n = 46 kromozom bulunur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!