Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 48

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 48

Radyasyon ve kimyasal maddeler gibi faktörler DNA’nın yapısının hasar görmesine ve bazı hataların oluşmasına neden olur. Görsel 2.12’de DNA’nın farklı bölgelerinde oluşan hatalar temsilî olarak gösterilmiştir. Bu hatalardan karşılıklı gelen nükleotidlerden birinin yanlış eşlenmesinden (a) veya nükleotidlerden birinin eksikliğinden kaynaklanan hatalar (b) onarılır. a ile gösterilen hata 2. zincirde A yerine C veya 1. zincirde G yerine T gelmesiyle, b ile gösterilen hata 2. zincire A gelmesiyle onarılabilir. Karşılıklı gelen nükleotidlerden her ikisinin de eksikliğinden kaynaklanan hatalar (c) onarılamaz.

C. DNA’nın Kendini Eşlemesi

Vücut hücrelerinin mitoz bölünme ile çoğaldığını ve oluşan hücrelerin genetik yapısının birbirinin aynısı olduğunu öğrenmiştik. Bölünme sonucu oluşan hücrelerin genetik yapısının aynı olması DNA’nın kendini eşlemesi ile olur.

DNA kendini eşleyeceği zaman belirli bölgelerinden bir fermuar gibi açılır. Çekirdeği olan hücrelerde sitoplazmada serbest hâlde bulunan nükleotidler çekirdeğe geçer. Açılan zincirler sitoplazmadan çekirdeğe geçen uygun nükleotidler ile tamamlanır. (Görsel2.13). Eşleme tamamlandığında aynı nükleotid dizilimine sahip iki DNA molekülü oluşur.

İnsan hücresinin bölünmesi sırasında DNA kendi kopyasını oluştururken saniyede 50 baz çifti eşlenir. İnsan genetik yapısında ortalama 3 milyar baz çifti olduğu düşünülürse bu hızla DNA’nın kendini eşlemesi aylar sürerdi. Ancak eşlenme birçok noktada aynı anda devam edebildiğinden DNA yaklaşık 10 saatte kopyasını oluşturabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!