Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 52

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 52

Karakterleri belirleyen genlerin nesiller boyunca aktarılmasına kalıtım, kalıtım bilimini inceleyen bilim dalına ise genetik (kalıtım bilimi) denir. Gregor Men- del (Gıregor Mendel), (Görsel 2.16) bezelye bitkisi üzerinde yaptığı çalışmalar sonucu ile kalıtım biliminin kurucusu olarak kabul edilir. Mendel, çok sayıda karaktere sahip olması, kolay yetiştiriliyor olması, kısa zamanda çok sayıda döl vermesi, kendi kendine tozlaşabilmesi gibi özelliklerinden dolayı deneylerinde bezelye bitkisini tercih etmiştir. Mendel çalışmalarında bezelyelerde karakterlerin nasıl aktarıldığını ve oluşabilecek bezelyelerin özelliklerini ihtimalleri ile birlikte ortaya koymuştur.

Karakterlerin nasıl oluştuğu ve nesiller boyunca nasıl aktarıldığını anlamak için bazı kavramları bilmek gerekir. Bu kavramlardan ilki gendir. Gen, DNA üzerinde kalıtsal özelliklerin şifrelendiği bölgelerdir.

Bir canlının belirli bir karakter bakımından taşıdığı genlerin tamamına genotip adı verilir. Bir canlının genotipi anne ve babasından gelen gen çiftlerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bir karakterin oluşumunu sağlayan genlerin gösterilişine alel denir. Bu nedenle bir canlının bir karakter bakımından genotipi gösterilirken aynı harf, çiftler hâlinde gösterilir. Örneğin Kk, kk gibi. Bir canlının genler ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan dış görünüşüne fenotip denir. Bezelyelerde çiçeğin yanda olması, gövdenin kısa olması, tohum zarfının şişkin olması fenotipe örnek olarak verilebilir.

Karakterlerin oluşumunda fenotipte etkisini her zaman gösteren alellere baskın alel (dominant alel) denir. Baskın aleller A, B, C gibi büyük harflerle gösterilir. Baskın alelle birlikte olduğunda fenotipte etkisini gösteremeyen alel, çekinik alel (ressesif alel) olarak adlandırılır. Çekinik aleller a, b, c gibi baskın alelin gösterildiği harfin küçüğü ile gösterilir.

Bezelyelerde baskın ve çekinik özellikler Tablo 2.1’de verilmiştir. Bezelyelerde sarı tohum rengi aleli S ile gösterilirse yeşil tohum rengi aleli hangi harfle gösterilir? Cevaplayınız.

  • Cevap: Bezelyelerde sarı tohum rengi aleli “S” ile gösterilmiştir. Sarı rengin baskın olduğu ve yeşil rengin çekinik olduğu bilinmektedir. Genetik olarak, baskın alel büyük harfle (S) ve çekinik alel küçük harfle (s) gösterilir. Bu nedenle yeşil tohum rengi aleli “s” harfi ile gösterilir. Yani, sarı tohum rengi baskın (S) ve yeşil tohum rengi çekinik (s) olarak temsil edilir.

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
angry
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!