Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 93

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 93

Sıvılar akışkan olduklarından dolayı içine konuldukları kabın şeklini alırlar. Sıvılar, ağırlıklarından dolayı içinde bulundukları kaba ve sıvı içinde bulunan cisimlere basınç uygular. Sıvı basıncı, sıvının derinliğine ve yoğunluğuna bağlıdır. Ancak sıvı basıncı, sıvının derinliği ve yoğunluğu değişmedikçe kabın şekline bağlı değildir.

a) Sıvı Basıncının Sıvının Derinliği ile İlişkisi

Sıvı basıncı, sıvının derinliği ile doğru orantılıdır yani sıvının derinliği arttıkça sıvının yaptığı basınç artar. Görsel 3.15’teki I, II ve III numaralı özdeş kaplara konulmuş olan sıvılar aynı cins olup her birinin derinliği farklıdır. Bu kapların tabanına etki eden sıvı basınçlarını karşılaştırabilmek için sıvıların derinliklerini karşılaştırmamız gerekir. III. kaptaki sıvının derinliği, I ve II. kaplardaki sıvıların derinliğinden büyük olduğu için kabın tabanına etki eden sıvı basıncı daha büyüktür. II. kaptaki sıvının, kabın tabanına yaptığı basınç ise 1. kabın tabanına etki eden sıvı basıncından büyük, III numaralı kabın tabanına etki eden sıvı basıncından küçüktür. Bu durumda I, II ve III. kapların tabanlarına etki eden sıvı basınçları arasındaki ilişki Pm > PM > P, olur.

“Sıvı Basıncı Nelere Bağlıdır?” isimli etkinlikte içi su dolu şişenin en altındaki deliğinden çıkan suyun diğer deliklerinden çıkan sulara göre daha uzağa fışkırdığını gözlemlemiştik. Bunun sebebi en alttaki deliğin derinliği daha fazla olduğu için bu delikten çıkan suyun basıncının diğer deliklerden çıkan suların basıncına göre daha büyük olmasıdır.

b) Sıvı Basıncının Sıvının Yoğunluğu ile İlişkisi

Sıvı basıncı, sıvının yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Derinlikleri aynı olan iki sıvıdan yoğun olanın bulunduğu kabın tabanına yaptığı basınç, diğerinden daha büyüktür.

Görsel 3.16’daki özdeş K, L ve M kaplarına sırasıyla 2d, d ve 3d yoğunluktaki sıvılar aynı derinlikte olacak şekilde dolduruluyor. Her bir kabın zeminine etki eden sıvı basınçları karşılaştırılıyor.

M kabının tabanına etki eden sıvı basıncı, L ve K kaplarının tabanına etki eden sıvı basıncından daha büyüktür. Bunun sebebi, M kabındaki sıvının yoğunluğunun K ve L kaplarındaki sıvıların yoğunluğundan büyük olmasıdır. L kabındaki sıvı basıncı ise K ve M kaplarındakinden daha küçüktür. Çünkü L kabındaki sıvının yoğunluğu diğer kaplardaki sıvıların yoğunluğundan daha küçüktür.

Bu durumda K, L ve M kaplarının tabanına etki eden sıvı basınçları arasındaki ilişki PM > PK > PL olur.

“Sıvı Basıncı Nelere Bağlıdır?” isimli etkinlikte içi gıda boyası ve şekerli su dolu şişenin bir deliğinden fışkıran suyun aldığı mesafe, içi çeşme suyu dolu şişenin aynı seviyedeki deliğinden fışkıran suyun aldığı mesafeden daha uzundur. Çünkü gıda boyalı ve şekerli suyun yoğunluğu çeşme suyunun yoğunluğundan daha büyüktür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!