Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 32-33

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 32-33 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 32-33

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 32

A. I. DÜNYA SAVAŞI

Tarihin en büyük savaşlarından biri olan I. Dünya Savaşı, Avrupa’da başlamasına rağmen kısa sürede diğer kıtalara da yayılarak “Dünya Savaşı” adını aldı. 1914 yılında başlayan ve dört yıl süren savaşın sonunda çok uluslu imparatorluklar yıkılırken dünya siyasi haritası da yeniden çizildi.

I. Dünya Savaşı Öncesinde Dünyanın Genel Durumu ve Savaşın Nedenleri

I. Dünya Savaşı öncesinde dünya iki önemli gelişmenin etkisi altında bulunuyordu. Bunlardan biri, Fransız İhtilali ile birlikte ortaya çıkan milliyetçilik düşüncesiydi.

Avrupa’da milliyetçilik düşüncesinden en fazla etkilenen ülkeler siyasi birliklerini henüz kuramayan İtalya ve Almanya oldu.

Bu düşüncenin etkisiyle İtalyan krallıklardan biri olan Piyemonte Fransa’nın desteğini de alarak 1870’te İtalyan siyasi birliğini kurdu.

Almanya’da ise Prusya Başbakanı Bismarck (Bismark) (Görsel 2.1) diğer Alman devletlerini yanına çekerek önce Avusturya’yı yenilgiye uğrattı. Ardından Fransa’yı yenerek Alsace-Lorraine (Alsas-Loren) Bölgesi’ni aldı. Böylece 1871’de Alman birliğini sağladı.

Milliyetçilik düşüncesi Almanların ve İtalyanların siyasi birliklerini kurmalarını kolaylaştırırken Osmanlı ve Avusturya-Macaristan gibi çok uluslu devletlerin dağılışını hızlandırdı. Bu devletlerin yönetimi altında yaşayan milletler milliyetçiliğin etkisiyle kendi devletlerini kurmaya çalışıyorlardı. Bağımsızlık hareketleri Balkanlardaki Slavları kendi yönetimi altında birleştirmek isteyen Rusya tarafından da destekleniyordu. Rusya Panslavizm olarak adlandırılan bu politikasının yanı sıra Boğazları ve İstanbul’u ele geçirerek sıcak denizlere inme hayalini gerçekleştirme peşindeydi. Balkanlar ve Doğu Avrupa’da hâkimiyet kurmak isteyen Avusturya Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti ise Rusya tehlikesine karşı Almanya ile yakınlaşmak zorunda kalmışlardı.

I. Dünya Savaşı öncesinde dünya siyasetine yön veren diğer önemli olay Sanayi İnkılabı ve bunun sonucunda ortaya çıkan sömürgecilik yarışıydı. Sömürgecilik yarışı XIX. yüzyılın sonlarına doğru siyasi birliklerini tamamlayan İtalya ve Almanya’nın sanayileşme hamleleriyle birlikte daha da hızlandı.

Almanya, İngiltere’nin Afrika ve Uzak Doğu’daki sömürgelerine el koymak niyetindeydi. Bu amaçla Berlin-Bağdat Demir Yolu Projesi’ni (Görsel 2.2) hayata geçirerek Osmanlı Devleti üzerindeki etkinliğini artırmaya çalışıyordu. İtalya ise Akdeniz’deki gücünü artırarak Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’da kalan topraklarıyla bağını ve Ege Denizi üzerindeki hâkimiyetini zayıflatıyordu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 33

İtalya ve Almanya’nın güçlenerek Avrupa’daki dengeyi bozması İngiltere ve Fransa’yı endişelendiriyordu. İngiltere özellikle zengin bir ham madde kaynağı ve pazar olarak gördüğü Osmanlı Devleti’nin Almanya’nın kontrolüne girmesini istemiyordu. Bu nedenle petrol yataklarının bulunduğu Osmanlı topraklarını ele geçirerek sömürge imparatorluğunu genişletmenin yollarını arıyordu.

İngiltere gibi Fransa da yayılmacı bir siyaset izliyordu. Bu devletin en büyük amacı, Almanya’ya kaptırdığı zengin kömür yataklarına sahip Alsace-Lorraine Bölgesi’ni yeniden ele geçirmekti. Fransa bir yandan da azınlık haklarını koruma bahanesiyle baskı altında tuttuğu Osmanlı Devleti’nin topraklarına yerleşmeye çalışıyordu.

Avrupa’da yaşanan bu gerginlik ve rekabet ortamında Almanya, İngiltere’nin gücünü dengelemek amacıyla Avusturya- Macaristan İmparatorluğu ve İtalya ile bir araya geldi. Bu devletler 1882 yılında Üçlü İttifak’ı (Bağlaşma Devletleri) kurdu (Görsel 2.3). İttifak Devletlerinin bir araya gelmesi doğal olarak İngiltere ile Fransa arasında yakınlaşmaya neden oldu. Rusya’nın da onların yanında yer almasıyla birlikte 1907 yılında Üçlü İtilaf (Anlaşma Devletleri) bloku kuruldu. Böylece XX. yüzyılın başlarına gelindiğinde Avrupa, iki büyük gruba ayrılmış oldu (Harita 2.1).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 32-33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!