Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 12

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 12 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 12

2. Dağılmayı Önleme Çabaları

Fransız İhtilali’nin ortaya çıkardığı siyasi düşünceler Osmanlı devlet adamları arasında taraftar buldu. Bu devlet adamları söz konusu düşüncelerin etkisiyle Tanzimat ve Islahat Fermanlarını ilan ettiler. Aynı şekilde meşrutiyet yönetimine geçilmesini sağlayarak Osmanlı Devleti’nin parçalanmasını önlemek istediler.

Tanzimat Fermanı 3 Kasım 1839’da ilan edildi (Görsel 1.4). Fermanın ilanıyla birlikte dil, din, ırk farkı gözetmeksizin bütün Osmanlı vatandaşlarının kanunlar önünde eşitliği kabul edildi. Vatandaşların can, mal ve namus dokunulmazlığının devlet güvencesinde olduğu vurgulandı. Mahkeme kararı olmadan kimsenin cezalandırılamayacağı, herkesten gelirine göre vergi alınacağı ve askerliğin bir vatan görevi olduğu hükme bağlandı. Zorunlu askerlik süresi dört yıl olarak belirlendi. Müsadere uygulaması kesin olarak kaldırılırken herkesin mülkiyet ve miras hakkına sahip olacağı belirtildi.

Osmanlı Devleti Tanzimat Fermanı’yla vatandaşlarına tanıdığı hakların sınırlarını 1856’da ilan ettiği Islahat Fermanı’yla daha da genişletti. Fermanla gayrimüslim Osmanlı vatandaşlarına devlet memuru olma ve askerî okullara girme hakkı verildi. Bu vatandaşların mülkiyet hakkı güvence altına alınırken yabancı uyruklulara Osmanlı ülkesinde mülk edinme ve arazi satın alma hakları verildi. Sadece gayrimüslimlerden alınan cizye vergisi kaldırıldı. Gayrimüslimleri küçük düşürücü ifadelerin kullanılması yasaklandı. Ayrıca “Haklar eşitse ödevler de eşit olmalıdır.” ilkesi gereği bu vatandaşlara askerlik yapma yükümlülüğü getirildi.

Islahat Fermanı Osmanlı yönetimi altındaki Müslüman halk ile gayrimüslimler arasındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırdı. Ancak asıl amaçları bağımsızlıklarını kazanmak olan gayrimüslimler bu düzenlemeden memnun olmadılar. Aynı şekilde onları destekleyen Avrupa devletleri de azınlık haklarının yeterli olmadığını öne sürerek Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmaya devam ettiler.

Tanzimat Dönemi’nde yetişen ve Jön Türkler (Genç Osmanlılar) adıyla bilinen Türk aydınlarına göre Osmanlı Devleti’nin yaşadığı sorunlar mutlakiyet yönetiminden kaynaklanıyordu. Bu nedenle bir an önce meşrutiyet yönetimine geçilmeli ve dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin bütün Osmanlı vatandaşlarına devlet yönetimine katılma imkânı tanınmalıydı. Böylece gayrimüslim vatandaşlar da kendilerini Osmanlı olarak görecek ve devletten ayrılma ihtiyacı duymayacaklardı. Ayrıca Avrupa devletlerinin baskıları da kendiliğinden ortadan kalkacaktı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 12 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
2
sad
2
unlike
2
angry
1
happy
1
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!