Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 128

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 128

ressamlar gönderildi. Ressamların bu geziler sırasında yaptıkları resimler cumhuriyetin onuncu yılı nedeniyle Ankara’da açılan “İnkılap Sergisi”nde halkın beğenisine sunuldu. 1937 yılında da eldeki resim birikiminin sürekli olarak sergilenmesi amacıyla Atatürk tarafından İstanbul’da Devlet Resim Heykel Müzesi kuruldu.

“Dünyada medeni, ileri ve olgun olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir.”0′ diyen Atatürk resme olduğu gibi heykel sanatına da önem verdi. Cumhuriyet Dönemi’nde anıt ve heykel yaptırma hareketi 1925 yılında başladı. Türk heykeltıraşlar bu dönemde Atatürk’ün “Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’da bütün Türk büyüklerinin heykelleri ve anıtlarının dikilmesi, gelecek nesillere örnek olmaları bakımından lazımdır.”(2′ sözünü görev kabul ettiler. Başta Ankara olmak üzere yurdun çeşitli yerlerinde Türk büyüklerinin heykellerini yaptılar.

c. Spor

“Her çeşit spor faaliyetlerini, Türk gençliğinin millî terbiyesinin ana unsurlarından saymak lazım- dır.”(3′ diyen Atatürk, sporun beden ve ruh sağlığı kadar bireyin ahlaki gelişimi için de gerekli olduğuna inanıyordu. Devletimiz onun bu duyarlılığı doğrultusunda ülkemizde sporun gelişmesine önem verdi. Bu alandaki ilk adım kadın ve erkek beden eğitimi öğretmenleri yetiştirmek üzere Çapa Muallim Mektebinde kurs açılmasıyla atıldı. Bir yandan da spor eğitimi almak üzere yurt dışına öğrenciler gönderildi. Bu gelişmeleri Gazi Terbiye Enstitüsünde Beden Eğitimi Bölümünün açılması izledi.

Atatürk’ün en sevdiği spor güreşti. Güreş müsabakalarını keyifle izler, özellikle millî güreşçilerin galibiyetleri ile heyecanlanır, büyük sevinç duyardı. Bu arada kendisi de yüzme, kürek ve binicilik sporlarıyla ilgilenirdi. Atatürk, Türk sporunun uluslararası alanda temsiline de büyük önem verirdi.

Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı ve Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi ülkemizin 1924 Paris Olimpiyat Oyunlarına katılmasına karar vermişti. Ancak 1908 yılında ülkemizin ilk beden eğitimi öğretmenlerinden Selim Sırrı Tarcan’ın öncülüğünde kurulan Millî Olimpiyat Komitesi’nin sporcularımızı olimpiyatlara götürecek maddi gücü yoktu. Hükümetin de para sıkıntısı çektiği biliniyordu. Buna rağmen hükümet Atatürk’ün direktifiyle toplanarak olimpiyatlar için gereken paranın verilmesini kararlaştırdı. Böylece kuruluşunun üzerinden henüz yedi ay geçmiş olan Türkiye Cumhuriyeti sporcularımızın Paris Olimpiyatlarına katılmasını sağladı (Görsel 4.14). Kararnamenin altında Bakanlar Kurulu üyeleriyle birlikte toplantıya başkanlık eden Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal’in imzası vardı.

Sporun ülkelerin kalkınmasına ve dünyada barışına katkıları hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

  • Cevap: Bence spor Dünya barışı açısından çok kıymetlidir. Mesela Yabancı milletler spor sayesinde tanışır ve kaynaşırlar.  Olimpiyatlarda yarışan farklı ülkelerden sporcular birbirleriyle dost olurlar. Diğer ülkelere yarışmaya giden takımların sporcuları o ülkenin kültürünü öğrenirler. Aralarında sorun olan devletler, spor sayesinde bir araya gelir ve sorunlarını çözerler.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!