Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 160

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 160

1925 yılında yayımlanan genelgeyle azınlık okullarından ve yabancı okullardan dinî esasa dayalı eğitim ve din propagandası yapmamaları istendi. Okul binalarında dinî sembollere ve işaretlere yer verilmemesi esası getirildi. Okullarda Türklerin ve Türk devletinin aleyhine yazılmış kitaplar bulundurulması, Türk topraklarının başka ülkelerin toprağı olarak gösterilmesi, ders kitaplarında yabancı devlet propagandasının yapılması yasaklandı. Ayrıca bütün yabancı okullarda Türk dili, Türk tarihi ve coğrafyasının ders olarak okutulması hükme bağlandı. Bu derslerin öğretmenlerinin Türk olması ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından seçilmesi temel ilkeler olarak benimsendi.

Bu kararlar başta Fransa olmak üzere kapitülasyon rejiminin kendilerine sağladığı ayrıcalıkları kaybetmek istemeyen yabancı devletlerin tepkisine neden oldu. Ancak Türkiye konuyu bir iç mesele olarak gördüğünü ifade ederek kurallara uymayan azınlık okullarını ve yabancı okulları kapattı. Türk hükümetinin bu kararlı tutumu üzerine söz konusu devletler Türkiye’nin kurallarına uymak zorunda kaldı.

3. Dış Borçlar Sorunu

Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizin uluslararası alanda uğraştığı konulardan biri de Dış Borçlar Sorunu oldu. Lozan Görüşmeleri sırasında Osmanlı dış borçları da gündeme gelmiş ve henüz ödenememiş borçların Balkan ve I. Dünya Savaşlarından sonra Osmanlı Devleti’nden ayrılan devletler arasında paylaştırılmasına karar verilmişti. Bu paylaşıma göre kalan borçların yaklaşık %70’i ülkemiz tarafından ödenecekti. Türkiye, payına düşen miktarı hangi parayla ve kaç taksitte ödeyeceğini belirlemek üzere en fazla borçlu olduğu Fransa ile uzun süren görüşmeler yaptı. Görüşmeler iki ülke arasında imzalanan 1928 tarihli Paris Antlaşması’yla sonuçlandı. Buna göre Düyun-u Umumiye İdaresi kaldırılacak ve Türkiye, ödemelerini yıllık taksitler hâlinde Türk lirası ve Fransız frangı ile yapacaktı.

Türkiye ilk taksiti zamanında ödemesine rağmen 1929’da başlayan Dünya Ekonomik Krizi nedeniyle ödeme yapmakta zorlanmaya başladı. Bunun üzerine Fransa ile 1933 ve 1938 yıllarında yeni ödeme planları üzerinde anlaştı. Döviz sıkıntısı içindeki Türkiye bu antlaşmalar sonucunda borç ödemelerinin önce yarısını, bir süre sonra da tamamını mal ve Türk lirası ile yapmaya başladı. Böylece aslında 1983 yılında tamamlanması planlanan ödemelerin son taksitini 1954 yılında yatırarak borçlarını vaktinden önce bitirdi.

Yanda “Yüzyıl Süren Cendere: Osmanlı Devleti Dış Borçları” adlı bir kitabın kapak görseli verilmiştir. “Cendere” baskı altına alma, sıkıştırma anlamında bir sözcüktür. Buna göre yazarın Osmanlı dış borçlarını neden yüzyıl süren bir cendereye benzetmiş olabileceğini sınıfınızda tartışınız.

  • Cevap: Çünkü bağımsızlık sadece siyasi anlamda olmaz. Ekonomik alanda güçlü olmayan başkalarının emri altında olan ülkeler zaman içinde boğazlarını sıkacak alacaklı ülkelerin her istediğini yapmak zorunda kalacaklardır. Bu kapak da bu düşünceyi doğrulamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!