Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 22 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Biryay Yayınları

Mustafa, Selânik Askerî Rüştiyesinde matematik dersine özel ilgi duymuştu. Matematik dersindeki başarısı öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi’nin dikkatini çekti. Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi bir gün: “Oğlum, senin de ismin Mustafa, benim de. Bu böyle olmayacak. Arada bir fark bulunmalı. Bundan sonra ismin Mustafa Kemal olsun.” dedi. Böylece matematik öğretmeni, “olgun” anlamına gelen Kemal ismini ona hediye etti. Mustafa Efendi, onun kendine güveninin oluşumunda ve liderlik özelliklerinin ortaya çıkmasında çok önemli etkilerde bulunmuştur. Selânik Askerî Rüştiyesinde Mustafa Kemal’e özel ilgi gösteren ve onu takdir eden öğretmenlerden biri de Fransızca öğretmeni Yüzbaşı Nakiyüddin (Yücekök) Bey’dir. O, kendisine Fransızcanın ilk bilgilerini öğretmekle yetinmeyip bağımsızlık, vatan sevgisi, Türk kültürü, ülkenin ve toplumun geleceği hakkında ilk düşünceleri de aşılayan öğretmenlerinden biridir.

Mustafa Kemal, Selânik Askerî Rüştiyesini bitirdikten sonra 1896’da Manastır Askerî İdadisine girdi. Burada Osmanlı Devleti’nin farklı şehirlerinden ve toplumsal kesimlerinden gelen öğrencilerle tanıştı. Bazı arkadaşlarından ve öğretmenlerinden çok etkilendi. Onlar sayesinde yeni düşünürler ve fikirleri tanıma fırsatı buldu. “Kendisine minnet borcum var. Bana yeni ufuklar açtı” dediği tarih öğretmeni Mehmet Tevfik (Bilge) Bey, Mustafa Kemal’in tarihe karşı ilgi ve sevgi duymasında etkili oldu. İleride önemli bir hatip ve şair olacak arkadaşı Ömer Naci sayesinde edebiyata ve hitabet sanatına ilgi duydu, Namık Kemal ve Tevfik Fikret’in eserlerini okudu. Özellikle Namık Kemal’in eserlerindeki vatan sevgisi ve hürriyet düşüncesinden çok etkilendi. Hitabet öğretmeni Mehmet Asım Efendi, edebiyata fazla kapılması üzerine Mustafa Kemal’i uyararak askerlik mesleğinden uzaklaşmasını engelledi. Yine ömür boyu arkadaşlık yapacağı iyi derecede Fransızca bilen Ali Fethi (Okyar) aracılığıyla Fransız aydınları J.J. Rousseau (Russo), Voltaire (Volter) ve Montesquieu’nun (Montes- ku) eserlerini okumaya başladı. Böylece milliyetçilik, eşitlik, özgürlük ve ulusal egemenlik kavramlarıyla tanıştı. İleride çağdaş Türkiye’yi kurma çalışmalarında bu fikirlerden ilham alacaktı. Yabancı dil bilmenin öneminin farkında olan Mustafa Kemal, istediği düzeyde görmediği Fransızcasını geliştirmek için tatillerde gittiği Selânik’te dersler aldı.

Mustafa Kemal, 1898’de Manastır Askerî İdadisinden mezun oldu (Fotoğraf 1.7). Bütün çocukluğu ve ilk gençlik yıllarının geçtiği Makedonya’dan ilk defa ayrılarak Harp Okuluna devam etmek için İstanbul’a geldi. Birikimi ile yeni bir hayata atılacağı ve düşüncelerinin daha da olgunlaşacağı Harp Okuluna 13 Mart 1899’da girdi. Buradaki künye defterine “Selânik’te Koca Kasım Paşa Mahalleli Gümrük Memurlarından müteveffa Ali Rıza Efendi’nin mahdumu uzun boylu, beyaz benizli Mustafa Kemal Efendi Selânik 96” olarak kaydedildi. Harp Okulunda da başarısıyla öğretmenlerinin dikkatini çekti ve sınıf çavuşluğuna seçildi. Mustafa Kemal, Harp Okulundaki öğretmenler arasında en çok talim grubu öğretmenlerinden Yüzbaşı Naci Bey’i (Eldeniz) sever sayardı. Karşılıklı olarak başlayan sevgi saygı, sonraki yıllarda da devam etti. Padişah Vahdettin’in başyaverliğine atanan Naci Bey, Mustafa Kemal’in padişahı

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!