Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 41 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları Biryay Yayınları

Birinci Dünya Savaşı’nın Sona Ermesi ve Sonuçları

Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren ve savaşın İttifak Grubu’nun yenilgisiyle sonuçlanmasına yol açan pek çok etken vardır. Çeşitli cephelerde savaşan, grubunun yükünü omuzlayan ve ülkesindeki ayaklanmalarla da uğraşmak zorunda kalan Almanya’nın oldukça yorgun düşmesi bu etkenlerden biridir. Bir diğer önemli etken ABD’nin büyük askerî gücü ile İtilaf Devletleri’nin yanında savaşa girmesidir. Ayrıca dünya devletlerinin çoğunluğunun İtilaf Devletleri’ni desteklemesi de bu konuda etkili olmuştur. Savaşan taraflara askerî malzemeleri satan ABD, ticaret gemilerinin Alman denizaltıları tarafından batırılmasını neden olarak gösterip 1917’de İtilaf Devletleri yanında savaşa katıldı. Böylece İtilaf Devletleri, Bolşevik İhtilali nedeniyle savaştan çekilen Rusya’nın yerine çok daha güçlü bir müttefik kazandılar. ABD Başkanı Wilson (Fotoğraf 2.8), 1918 başlarında birtakım koşullar içeren bir bildiri yayımladı. Tarihe “Wilson İlkeleri” olarak geçen bu metin; gizli anlaşmalara karşı çıkıyor, anlaşmazlıkların barış yoluyla çözülebileceğini söylüyor, imparatorluklara bağlı topluluklara ve bağımsızlığını yitiren uluslara bağımsızlık umudu veriyordu. Savaşı kaybeden devletlere ise etnik olarak çoğunlukta bulundukları toprakların kendilerine vatan olarak bırakılacağı güvencesini veriyordu. Bu bildirideki 12. madde Osmanlı Devleti’ne ilişkindir. Buna göre:

1918’in sonuna doğru savaşı kaybettiklerini anlayan İttifak Devletleri, Wilson İlkeleri’nin sağlayacağı olanaklara da güvenerek ateşkes isteklerinde bulundular. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu (Çarlık rejimi) gibi çok uluslu imparatorluklar tarihe karıştı. Türkiye, Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya ve Azerbaycan gibi yeni devletler kuruldu (Harita 2.4). Avrupa’da demokratik rejimler güçlendi. Diğer taraftan İtalya’da faşizm, Almanya’da Nazizm gibi otoriter rejimler ortaya çıktı. Birinci Dünya Savaşı’ndan en kârlı çıkan ülkeler İngiltere ve Fransa’dır. Bu ülkelerin savaş sonrası dünya siyasetindeki ağırlıkları artmıştır.

Almanya, Versailles (Versay) Antlaşması’yla sömürgelerini yitirdi. Ordusu terhis edildi, silah sanayisi kurması yasaklandı. İtalya, kazanan grup içinde olmasına rağmen kendisine söz verilen toprakları elde edemedi ve savaş sonunda ekonomik bunalıma girdi. Rusya’da yıkılan çarlık rejiminin yerine dünyanın ilk sosyalist yönetimi kuruldu. Araplar, Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılarak İngiltere ve Fransa’nın güdümünde olan manda yönetimleri altına girdiler. Savaşta ilk kez kimyasal silah, denizaltı ve tank kullanıldı. Dünya barışını korumak için Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam) kuruldu. Birinci Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri Bulgaristan ile Neuilly (Nöyyi), Osmanlı Devleti ile Sevres (Sevr), Avusturya ile Saint-Germain (Sen Cermen), Macaristan ile Trianon (Tiriyanon), Almanya ile Versailles (Versay) antlaşmalarını imzaladı. Savaş sonunda imzalanan antlaşmalar, kalıcı barışı sağlayamadı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!