Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 85 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları Biryay Yayınları

Türk ordusu, Mustafa Kemal’in emriyle daha fazla yıpranmamak ve toparlanma zamanı kazanabilmek için 24 Temmuz’da Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekildi. Mustafa Kemal ordunun geri çekilmesini şu gerekçelere dayandırıyordu:

13. Kaynak: “Orduyu Eskişehir şimal ve cenubunda (kuzey ve güneyinde) topladıktan sonra düşman ordusuyla araya büyük bir mesafe koymak lazımdır ki, ordunun tanzim, tensik ve takviyesi (derlenip, toplanıp, güçlendirilmesi) mümkün olabilsin. Bunun için Sakarya şarkına (doğusuna) kadar çekilmek caizdir. Düşman hiç durmadan ilerlerse hareket üssünden uzaklaşacak ve yeniden menzil hatları tesisine (destek örgütleri kurmak) mecbur olacak; herhâlde ummadığı birçok müşkülatla (zorluk) karşılaşacak; buna mukabil (karşılık) bizim ordumuz toplu bulunacak ve daha müsait şartlara sahip olacaktır.” (Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Söylev, Cilt: 2, s. 812)

Ordunun geriye çekilmesiyle Kütahya, Afyon ve Eskişehir Yunanların eline geçti. İnönü Savaşlarının olumlu havası bir anda dağıldı. Hatta bazı milletvekilleri TBMM’nin Kayseri’ye taşınmasını önerdi. Milletvekillerinin büyük bir kısmı ise bu durumun milletin ve ordunun manevi kuvvetinin kırılmasına yol açacağını belirterek karşı çıktı. Gerekirse ellerine silah alıp savaşarak canlarını vatan uğrunda feda edebileceklerini söylediler.

Maarif (Eğitim) Kongresi (15-21 Temmuz 1921)

Maarif Vekâleti (Eğitim Bakanlığı) Kütahya-Eskişehir Savaşları devam ederken 15 Temmuz 1921’de Ankara’da Darül Muallimin Mektebinin (Erkek Öğretmen Okulu) konferans salonunda Maarif (Eğitim) Kongresi’ni topladı. Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey’in (Fotoğraf 3.9) öncülüğünde toplanan kongrede yurdun her tarafından iki yüz elli kadar erkek ve kadın öğretmen bir araya geldi. Mustafa Kemal kongreye savaşın en zorlu günlerinde cepheden gelerek katılmış ve çok önemli bir açılış konuşması yapmıştır. Savaş nedeniyle çalışmalarını erken bitiren kongrede ele alınan başlıca konular Halk Mektepleri projesi, ilköğretim ve ortaöğretim programlarında çalışma hayatına yönelik derslere yer verilmesi olmuştur. Kongre çok güç şartlar altında toplanmış olması ve Mustafa Kemal’in yaptığı önemli açılış konuşmasıyla, Millî Mücadele ve eğitim tarihimizde önemli bir yere sahip olmuştur.

14. Kaynak: Kongrenin açılışına ilişkin Hakimiyet-i Millîye gazetesinde uzun bir başyazı yayınlanmıştır. Gazete, daha önceki iki İnönü Savaşı’nı kastederek der ki: “Mustafa Kemal Paşa, Üçüncü Yunan taarruzunun en ateşli zamanında muallim ordusunun gelecek vazifesiyle meşgul bulunuyor. Bu asil ve yüce örnek Türk tarihinin benzeri ender bulunan kıymetli hatıralarından biri olacaktır.” Hiç şüphe yok ki bu olay, dünya tarihinde de benzeri belki bulunmayan bir örnektir. Cephede İstiklâl Ordusu Yunanla mücadele ederken, Ankara’da öğretmenler ordusu cehaletle mücadele programını hazırlıyordu. Millî ordu düşmanı ve öğretmen ordusu da cehaleti kovacaktı.
(Yükseköğretim Kurulu, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, s. 175)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
confused
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!