Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 92 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları Biryay Yayınları

Sakarya Savaşı sonrası 20 Ekim 1921’de, Fransa ile Ankara Antlaşması imzalandı ve Fransa ile olan savaş sona erdi. Ankara Antlaşması’yla:
• Fransa, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu’da işgal ettiği yerlerden çekilmeyi kabul etti.
• Hatay, Fransa yönetimindeki Suriye’ye bırakıldı. Türkçenin resmî dil olması ve Türk kültürünün gelişimine yardımcı olunması şartlarıyla Hatay’da özel bir yönetim kuruldu.
• Fransa, Suriye’den çekilmesi durumunda Hatay halkının kendi geleceğini halk oylaması ile belirleyebileceğini kabul etti.
Ankara Antlaşması’yla TBMM’yi tanıyan ilk İtilaf Devleti Fransa oldu. İtilaf birliği parçalanmaya başladı. Hatay dışında Suriye sınırı (güney sınırları) belirlendi. Fransa, işgal ettiği yerlerden çekilirken birçok silah ve cephanesini Türklere bıraktı. Güney Cephesi’ndeki kaynakların Batı Cephesi’ne kaydırılma olanağı doğdu.

Birinci İnönü ve Sakarya Meydan Savaşlarının kazanılmasının ardından İtilaf Devletleri TBMM ile diplomatik ilişkiler kurmaya çalıştı.


Askerî başarılardan sonra diplomatik başarıların gelme nedenleri nelerdir? Kurtuluş Savaşı’ndan örnekler vererek tartışınız.

  • Cevap:

Türk Milleti Kurtuluş Savaşı yıllarında  İtilaf Devletleri’ne karşı büyük mücadeleler vermiştir . Mustafa Kemal’in liderliği ile başlayan kurtuluş mücadelesi milletimizin desteği ile başarı ile sona ermiştir . Bize  Mondros , Sevr  gibi ağır şartlar taşıyan antlaşmaları imzalatmak için , bizi yok etmek için elinden geleni ardına koymayan düşman kuvvetleri başarılı olamamıştır . Çünkü Türk milleti bağımsızlığından asla yoksun kalamaz ve başka bir milletin esiri olarak yaşayamazdı . Doğu, batı ve güney cephelerinde büyük savaşlar yaşanmıştır . Her ne kadar kimi savaşlarda yenilgi alsak da çoğunda ise başarılı olmuşuzdur. Kazanılan başarıların elbette masa da kazanılması gerekir. Sıra masada başarılar gelmişti ve ülkemizin de kendi çıkarlarını düşünecek kararlar alması gerekiyordu ve öyle de oldu . Kurtuluş Savaşı’ndan örnekler verelim: Doğu Cephesi’nde Ermenilere karşı başarılı mücadeleler verilmiş ve sonunda Ermeniler ile Gümrü Antlaşması yapılmıştır Bu antlaşma ile  TBMM  Hükümetini tanıyan ilk devlet  Ermenistan olmuştur .Ermeniler bu antlaşma ile Sevr ile kendisine vaat edilen  topraklardan vazgeçmiştir . Antlaşma metninde Türkiye Devleti ismi geçmişti . Doğu Cephesi kapanmıştı ve daha farklı birçok sonuçları olmuştu. Yine Fransa ile yapılan Ankara Antlaşması’nda da Fransa Misakı Milliyi tanıyan ilk  İtilaf Devleti olmuştur . Güney Cephesi kapanmıştır . Hatay hariç Suriye sınırlarımız çizilmiştir.  Caber Kalesi Türk toprağı olarak kabul edilmiştir . Fransa Anadolu’dan çekilmeye başlamıştır.

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
angry
3
clap
3
unlike
2
love
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!