Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Kur’an-ı Kerim SDR Dikey Yayıncılık

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 57 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Sabır

Kur’an-ı Kerim’de önemle üzerinde durulan temel kavramlardan biri sabırdır. Bu kavram sözlükte; tutma, engelleme, direnç gösterme, acılara katlanma, cesaretli olma, kararlılık, acele etmeme gibi anlamlara gelir. Dinî bir kavram olarak sabır; hoşa gitmeyen olaylara ve nefse ağır gelen şeylere karşı dünya ve ahiret faydalarını düşünerek, ruhsal dengeyi bozmamak için insanın kalbinde yer tutan sükûnet ve dayanma kuvvetidir. Genel olarak her insan rahat, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamak, yaşadığı sürece hiçbir zorluk ve sıkıntıyla karşılaşmamak ister. Ancak ne kadar isterse istesin yine de hayatta her şey, insanın istediği gibi olmaz. İnsan zaman zaman hastalık, felaket, ekonomik sıkıntı vb. olumsuzluklarla da karşılaşır. İşte kişinin, böylesi zor ve sıkıntılı zamanlarda yapması gereken şey sabretmektir. Başına gelen üzücü durumlara, zorluk ve sıkıntılara karşı direnç göstermektir. Böylesi durumlarda insana düşen en önemli sorumluluk hem her şeyin sahibi ve hâkimi olan Yüce Allah’a (c.c.) sığınmak hem de akıllıca tedbirler almaktır.

Kur’an-ı Kerim’de bolluk ve rahatlık kadar karşılaşılan zorluk ve sıkıntılar da hayatın gerçeği olarak gösterilir. Yüce Allah (c.c.) bu konuyla ilgili bir ayette şöyle buyurur: “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.”2 Ayrıca daha birçok ayette Rabb’imiz (c.c.) bizleri sabırlı olmaya teşvik eder. Sabredenlerin mükâfatlandırılacağım belirtir. Örneğin bir ayette, “Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.”3 buyrulur. Hûd suresinin 115. ayetinde ise Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şahsında tüm inananlara hitaben şöyle buyrulur: “(Ey Muhammed!) Sabırlı ol, çünkü Allah güzel iş yapanların mükâfatını zayi etmez.”

İnsan, üstün özellikleri olan akıl ve irade sahibi bir varlıktır. O, sahip olduğu özelliklerle pek çok şeyi başarabilir, birçok zorluğun üstesinden gelebilir. Ancak insan aynı zamanda bazı olumsuz özelliklere de sahiptir. İnsanın olumsuz özelliklerinden biri de hırs, acelecilik ve sabırsızlıktır. Yüce Allah (c.c.) Mearic suresinde, “Gerçekten insan, pek hırslı (ve sabırsız) yaratılmıştır.” buyurarak insanın bu yönüne dikkat çekmiştir. Ancak acelecilik, sabırsızlık, tamahkârlık, tahammülsüzlük insana fayda değil, zarar getirir. Bu sebeple insan sabretmeyi öğrenmelidir. Dünya hayatının kısa ve geçici olduğunu iyi kavramalı, sıkıntılara karşı sabırlı ve dirençli olmalıdır. Rabb’imiz (c.c.) bu konuda bizleri şöyle uyarır: “Sizin yanınızdaki (dünya malı) tükenir, Allah katındakiler ise bakidir. Elbette sabırlı davrananlara yapmakta olduklarının en güzeliyle mükafatlarını vereceğiz.’’5 1

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!