Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 116

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 116 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 116

Soru: 1) Genç Kalemler hareketi, edebiyatımıza özellikle dil konusunda yepyeni bir anlayış getirmiştir. Türkçe kendi benliğine yavaş yavaş dönmeye başlamış; halk, aydınların yazdıklarını anlar duruma gelmiştir. 1910’lu yıllarda yazan Ömer Seyfettin’i, Ziya Gökalp’i açıp okuyun; severek ve anlayarak okursunuz yazdıklarını. Sözcükler, tamlamalar vb. hep anlayacağınız biçimdedir. Bu metinde aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?

A) Tanık gösterme
B) Benzetme
C) Tanımlama
D) Örneklendirme

  • Cevap: D

Soru: 2) Varlıkları belirgin özellikleriyle tanıtıp göz önünde canlandırmaya, duyu organları aracılığıyla varlıkların niteliğini belirtmeye betimleme denir. Kişinin iç dünyasının anlatıldığı betimlemeler “ruhsal betimleme”, dış görünüşünün anlatıldığı betimlemeler ise “fiziksel betimleme” olarak adlandırılır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi “ruhsal betimleme” örneğidir?

A) Haydar, uzun boyu ve geniş omzuyla heybetini her gün olduğu gibi yine gösteriyordu. Siyah saçları yana taranmıştı, kırış kırış olan alnı sanki dağınık bir çarşafı andırıyordu. Çatık kaşları, asık suratı ve iri gözleriyle çevreye korku salıyor ve herkese meydan okurcasına bakıyordu.
B) Yavaşça gelip açık kapıdan kafasını uzattı, geniş omuzları kapı boşluğunu tamamıyla örtüyordu. Orada öylece durup bakmaya başladı. Odadaki görevli, gözlerini kaldırıp onu görünce birden toplandı ve yüzünde hafif bir gülümseme belirdi.
C) O, içine kapanık biriydi. Çevresiyle iletişimi olmaz, sorunca söyler ve üzerine vazife olmayan işlere karışmazdı. Onun bu çekingenliği sosyal hayatını da etkilerdi. Yalnız kalacağı bir yer bulup saatlerce bir noktaya dalıp düşünürdü.
D) Şafak sökerken barakadan çıktı. Sundurmada durarak bir an gökyüzüne baktı. Hava bulutlu olduğu için yıldızlar görünmüyordu. Gözleri uykusuzluktan ve yorgunluktan şişmişti.

  • Cevap: C

Soru: 3) Küçük kaplamaları simsiyah kesilmiş bir ahşap evde oturduğunu sanıyorum. Evden deniz görünmüyor olmalı. Yahut belki de bir iki penceresinden, çakal eriği dalları arasından görünüyordur. Küçük bahçede acı badem, ayva, nar, hünnap ağaçları olmalı. Bir de çıkrıklı kuyu olacak. Kırkını aşmış, şişmanca, yeşil gözlü bir kadın olan anasını kırmızı elma yüzüyle, küf yeşili gözleriyle görür; ben de severim. Bahçeyi, evini, anasını tarif ettiğim için onları gördüğümü sanmayın. Ben görmeden severim bahçeleri, insanları, evleri. Bu metinde aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?

A) Öyküleme
B) Betimleme
C) Tartışma
D) Açıklama

  • Cevap: B

Soru: 4) Tartışmacı anlatım, okuyucuyu bir düşünceye inandırmak amacıyla kullanılan anlatım biçimidir. Aşağıdaki metinlerden hangisi tartışmacı anlatıma örnektir?

A) Gümüş gibi parlayan bu güzel kaşağının dişlerine baktım. Çok keskin, sivri idi. Biraz köreltmek için duvarın taşlarına sürtmeye başladım. Dişleri bozulunca tekrar denedim. Gene atların hiçbiri durmuyordu. Kızdım. Öfkemi sanki kaşağıdan çıkarmak istedim.
B) Tarihçilerin verdiği bilgilere göre, Osmanlı Devleti’ne kahve ilk olarak 16’ncı yüzyılda girmiş ve Anadolu’ya yayılmıştır. Araplar tarafından bilinen, ekmeği yapılıp yenen ya da dövülerek içilen kahve Kanuni Sultan Süleyman devrinde Yemen’den İstanbul’a getirilmiştir.
C) Güneşin ışıkları daha dokunmamıştı yapraklara. Pencerenin karşısında bir dev gibi dikilen dağ, güneşin ışınlarını engelliyordu. Yapraklarda oluşmuş çiy damlaları toprağa karışmak için acele ediyordu. Horoz sesleri, kuş cıvıltılarına karışıyordu.
D) Eskinin hep iyi ve özlenen olduğuna dair bir anlayış var. Eski şarkılar daha güzeldi, eski kitaplar daha anlamlıydı. Oysa şimdi özlem duyulan eskiler, ortaya çıktıkları zamanın yenisiydi ve onlar da beğenilmemişti. İnsan geriye bakmaktan vazgeçmeli, bugüne odaklanmalı.

  • Cevap: D

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!