Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 88

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 88 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 88

Soru: 8) Çorbanın tarihi, neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Çünkü suya çeşit çeşit ürün karıştırılarak “sulu aş” olarak tabir edilen, sonralarıysa pişirilen çorba formundaki içeceklerin varlığına ilişkin yüzyıllar öncesinden de bulgular tespit etmek mümkündür. Mesela arkeolojik kazılarda bulunan ve tarihi 19.000 yıl eskiye dayanan en eski toprak kaplar, kemikler ve kömür parçaları eski Taş Çağı Dönem’de de suda pişirme usullerinin varlığına işaret etmektedir. Bu metnin anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Tanık göstermeye yer verilmiştir.
B) Söz sanatları yoluyla anlatım zenginleştirilmiştir.
C) Okur, ikna edilmeye çalışılmıştır.
D) Örneklendirmeden yararlanılmıştır.

  • Cevap: D

Soru: 9) Her yıl yapılan “En İyi Buğday Yarışması”nı yine aynı
çiftçi kazanmıştı. Çiftçiye bu işin sırrı soruldu. Çiftçi:
– Benim sırrım kendi buğday tohumlarımı komşularımla paylaşmakta yatıyor, dedi.
– Elinizdeki kaliteli tohumları rakiplerinizle mi paylaşıyorsunuz? Peki, neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunuz?
– Neden paylaşmayayım? Sizin bilmediğiniz bir şey var. Rüzgâr, olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır. Bu nedenle komşularımın kötü buğday yetiştirmesi demek, benim ürünümün kalitesinin de düşük olması demektir. Eğer en iyi buğdayı yetiştirmek istiyorsam komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor.

Bu metinden hareketle aşağıdaki atasözlerinden hangisi çiftçinin görüşüyle ters düşer?

A) Hayır dile komşuna, hayır gele başına.
B) Komşunun tavuğu, komşuya kaz görünür.
C) Komşu, komşunun külüne muhtaçtır.
D) Komşunu iki inekli iste ki kendin bir inekli olasın.

  • Cevap: B

Soru: 10) Deniz canlılarının yaşamları hep ilgi alanıma girmiştir. Tabii ki bu canlılar içinde beni bazı özellikleriyle daha çok etkileyenler var. Ahtapotlar mesela. Omurgasız hayvanlardan olan ahtapotlar su altı dünyasının dikkat çekici hayvanlarından biridir. Sekiz kollu olmalarının yanı sıra üç de kalbe sahiptir. Ahtapotun üç kalbinin olduğunu duyunca çok şaşırmıştım. Kalplerden biri, vücuda kan pompalarken diğer ikisi solungaçların kan dolaşımını sağlıyormuş. İnsan dış dünyaya dikkatlice bakarsa bu ilginç manzaranın daha nicelerine de şahit olabilir. Bu paragraf aşağıdaki soruların hangisine yanıt olarak söylenmiş olabilir?

A) Deniz canlılarını sever misiniz?
B) Ahtapotların yaşam koşulları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
C) Deniz canlılarından sizi özellikle etkileyenler oldu mu?
D) Su altındaki yaşamı yakından takip edenlere neler önerirsiniz?

  • Cevap: C

Soru: 11) Yalnızlığın, insanın kapalı ya da kibirli olmasıyla yakından ilgili olduğunu düşünüyorum. Kapalılık ve kibirlilik aynı anda var olabilir tabii. Cemil Meriç’in “yeterince sevilmediği” duygusunu egosunun yüksekliğine, kendini fazla sevmesine bağladığı ve “Sen kendini seviyorsun, başkası neden sevsin?” dediği söylenir. Kibirli olmak için pek bir sebep göremiyorum, neticede kuru ekmek yiyen bir kadının oğluyum; ne maddi ne beşeri bir sermayem var. Beni kapalılık kelimesinin daha iyi açıkladığını düşünüyorum. İçimde yaşayıp nereye gidersem gideyim oraya dönmem beni kapalı kılıyor. Bu parçaya göre yazarın yalnızlığının asıl sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kendi içinde yaşayıp çevresindeki insanlara içini açmaması
B) Kendisini çok sevdiği için başkalarının onu sevmesine ihtiyaç duymaması
C) Başkalarını hayatına almayacak kadar kibirli bir yapıya sahip olması
D) Başka insanlar tarafından yeterince sevilmeyeceği- ni düşünmesi

  • Cevap: A

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!