Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz


8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz

Şiirler, toprağın altındaki antik kentler gibidir. Bu kentleri

ortaya çıkarmak için toprağı milim milim kazımak

gerekir. Ortaya çıkanlar önce bir şeye benzemez ama

kazdıkça, ortaya çıkan eserler bir bütün oluşturdukça

her şey anlam kazanır. Şair de sözcüklerin üzerini kat

kat toprakla örtmüştür, anlatmak istediklerini sembollerle

anlatmıştır. Bu yüzden şiirdeki sözcüklerin üzerini

kazımak gerekir.

1) Bu parçada geçen “sözcüklerin üzerini kazımak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Şiirin biçimsel özelliklerini belirlemek için uğraşmak

B) Sözcüklerin yapısal yönden kökenini araştırmak

C) Sözcüklerin altında yatan anlamları bulmaya çalışmak

D) Şiirin bütünlüğünü anlamaya çalışmak

 

Vatanını seven herkesin kalbinde aynı ateş yanar.

2) Bu cümledeki altı çizili söz grubuyla anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aynı duygu ve düşüncelere sahip olmak

B) Aynı yerde yaşamak

C) Ortak bir kültüre dâhil olmak

D) Ortak bir geçmişi olmak

 

Yeri gelmişken söylemeliyim ki derginizde İlber Ortaylı

gibi bir dehanın yazılarını okumak bana ayrı bir keyif

veriyor.

3) Bu cümledeki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zamanın veya mekânın ifade edilecek durum için uygun olması

B) Eleştiri yapılacak bir konunun olması

C) Bir şey söylemek için uygun zaman kollanması

D) Gerekenin yapılacak olması

 

Çocuklarımızı, yüzyılımızın sevimsiz boyasıyla kapatılmış

bir şehir bekliyor.

4) Altı çizili ifadenin bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A)O günden sonra köyün üstünden kara bulutlar eksik olmadı.

B) Günümüz insanları bir oyuncak kadar ruhsuz yaşıyor.

C) Zaman, insanların yaşamına nefret tohumları ekiyordu.

D) Kasabanın her yerinde çağın getirdiği koyu bir çirkinlik vardı.

 

Bu müzenin bir diğer amacı da belli noktalara yeni ışıklar

tutmaktır. Böylelikle olayların ve yaşantıların farklı

bir yönüne dikkat çekilmeye çalışılır.

5) Bu cümledeki “yeni ışıklar tutmak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeni bir yöntem denemek

B) Farklı bakış açıları getirmek

C) Araştırmaları yoğunlaştırmak

D) Bir konuda merak uyandırmak

 

Yunus Emre’nin Anadolu’ya ektiği tohumlar aradan

yüzyıllar geçse bile yeşermeye devam ediyor.

6) Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Yapılan bir iyilik zaman geçse de asla unutulmaz.

B) Yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insana yatırım yapmalısın

C) Kuluçkaya yatan bir düşüncenin ne zaman olgunlaşacağı belli olmaz.

D) İyi insanlar aradan yıllar geçse de unutulmazlar.

 

Atasözleri genellikle, uzun zamanların tecrübeleri sonucu

ulaşılan doğruların kısa ifadesidir.

7) Altı çizili söz grubunun bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Senelerden beri babamın nasihatlerini düşünüyorum.

B) Yurt dışına çıktıktan sonra başına gelmeyen bela kalmadı.

C) Bir hiç uğruna en güzel yıllarını harcadı.

D) Yılların birikimini işine yansıtması neticesinde başarılı oldu.

 

“Hayat bir yolculuktur.” diyoruz. Bu yolculuğun nasıl

geçeceği tamamen bizim tercihlerimizle ilgilidir. Yolculuğun

yönü, zamanı, hızı ve aracı bu hayatı güzel ya

da kötü kılar. Bazen hızlı, bazen yavaştır yolculuk. Kimi

zaman yürüyerek, kimi zaman gemiyle, kimi zaman

da uçakla sürdürmeliyiz yolculuğumuzu ki hayatımız

renklensin. Oysa bazıları evden işe, işten eve aynı ray

üzerinde sürdürüyor bu yolculuğu.

8) Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hayatını riske girmeden sürdürmek

B) Tekdüze bir biçimde yaşamak

C) Rahatını hiç bozmamak

D) Sorunlardan kaçmak

 

Bu bavul benim için geçmişimden ve çocukluk hatıralarımdan

hatırlamak istemediğim pek çok ayrıntıyı taşıyan

tanıdık bir eşyaydı ama şimdi ona dokunamıyordum

bile. Niye? Elbette ki bavulun içindeki gizli yükün

ağırlığı yüzünden.

9) Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bavulun gereğinden ağır olması

B) Bavulda okunacak çok fazla materyal olması

C) Yüzleşilmek istenmeyen anılar barındırması

D) Sevilmeyen eşyaların bavulda olması

 

Çağın gerisinde kalmış yazarların başarılı ve özgün

eserler ortaya koymaları mümkün değildir.

10) Bu cümledeki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gelişmelere ve yeni düşüncelere uyum sağlayamamak

B) Öncekilerden farklı bir döneme önderlik etmek

C) Düşünce ve tutum olarak bulunduğu zamandan ileride olmak

D) Çağın gerektirdiği gelişmişlik düzeyine ulaşmak

 

“Benim Adım Kırmızı” adlı romanımda, güzel bir atı

gözü kapalı çizebilen İranlı eski nakkaşlardan söz

ederken yazarlık mesleğinden, kendi hayatımdan söz

ettiğimi de biliyordum.

11) Altı çizili söz grubunun bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

A) İşine önem vermeyen

B) İşinde son derece ustalaşmış olan

C) Gelişmelere kapalı olan

D) Gözü, işinden başka bir şey görmeyen

 

Bilginin keşfi ve onun geliştirilip paylaşılması, okura

çok tanıdığı bir dünyada hayret ederek gezinmenin

zevklerini verir. Buradan yola çıkarak diyebilirim ki

herkesin bildiği ama bildiğini bilmediği şeylerden söz

etmektir yazarlık.

12) Altı çizili söz grubunun bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Bilmediğini bilmek, takdir edilecek bir özelliktir.

B) Evinde bir kütüphane olması okumayan insanı cahillikten kurtarmaz.

C) Bir konuda bilgisi olmayan insanlar az konuşmalıdır.

D) Dünya, insanın farkında olmadığı güzelliklerle dolu bir gezegendir.

Test 3 1. C   2. A   3. A   4. D   5. B   6. C   7. D   8. B   9. C   10. A   11. B   12. D




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir