Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

2. Öğretmen, öğrencilerinin birinden sükrozun yapı taşlarının glikoz ve fruktoz molekülleri olduğunu ispatlayabilecek bir deney tasarlamasını istemiştir. Öğrenci 7 ve 9 numaralı tüplerdeki çözeltileri karıştırdıktan sonra 11 numaralı tüpü karışıma ekliyor ve renk değişimi olduğunu gözlemliyor. Öğretmenine sükrozun yapı taşlarının glikoz ve fruktoz olduğunu ispatladığını söylüyor. Fakat öğretmeninden tam puan alamıyor. Öğrenci deneyinde neyi eksik bırakmıştır? Deneyinde nasıl bir değişim yapmalıdır? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap:

7, 9 ve 11 numaralı tüplerde sükroz, sükraz enzimi ve fruktoz ayıracı vardır. Sükraz enzimi sükrozu sindirir. Glikoz ve fruktoz oluşur. Fruktozun varlığını fruktoz ayıracının renk vermesiyle açıklayabilir. Fakat glikozun da oluştuğunu ispatlayamaz. Sükro- zun yapı taşlarından birinin de glikoz olduğunu ispatlayabilmesi için 7 ve 9 numaralı tüplerdeki çözeltileri farklı bir kapta karıştırdıktan sonra 10 numaralı tüpü (glikoz ayıracını) bu karışıma ilave etmeliydi. Glikoz ayracındaki renk değişimi glikozun oluştuğunu ve sükrozun yapı taşlarından birinin de glikoz olduğunu ispatlar.

3. Bir öğrenci 25 0C’de 3, 4 ve 10 numaralı tüplerdeki çözeltileri bir kapta karıştırarak renk değişimini gözlemliyor. Aynı deneyi 35 oc’de tekrarlıyor. Renk değişiminin daha kısa sürede olduğunu görüyor. Bu deney hangi hipotezi test etmek için yapılmıştır? Deneydeki bağımlı ve bağımsız değişkenler nelerdir?

  • Cevap:

3, 4 ve 10 numaralı tüplerde nişasta, nişastayı glikoza kadar sindiren enzimler ve glikoz ayıracı vardır. Renk değişiminin olması nişastanın enzimler tarafından sindirildiğini gösterir. Deney 35 0C’de daha kısa sürede tamamlanması enzimlerin uygun sıcaklıkta daha kısa sürede ürün oluşturduğunu gösterir. Bu deney uygun sıcaklıkta tepkimenin daha hızlı olacağını ispatlamak için yapılmıştır. Burada bağımsız değişken sıcaklık, bağımlı değişken tepkime hızıdır.

4. “Fruktoz bitkisel kaynaklı bir karbonhidrattır.” hipotezini test etmek isteyen bir öğrenci nasıl bir deney tasarlayabilir?

  • Cevap: 1 ve 11 numaralı tüplerdeki çözeltileri karıştırmalıdır. Renk değişimi olursa fruktoz bitki hücrelerinde bulunan bir karbonhidrat olduğu bilgisi doğrulanır.

5.“Hayvansal hücreler nişasta sentezleyebilir mi?” hipotezini test etmek isteyen bir öğrenci bu deney tüplerini kullanarak bir deney tasarlayabilir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Tasarlayamaz. Tüplerdeki enzimler sindirim enzimleridir. Sentez hücre içinde yapılır. Hayvansal hücrelerde nişasta sentezleyebile- cek enzim yoktur.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
1
clap
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!