Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 107

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 107

2.6. Kafkasya

Karadeniz ile Azak Denizi’nin doğu kesimini ayıran Anapa Yarımadası’ndan başlayarak Hazar Denizi kıyısındaki Apşeron Yarımadası’na ulaşan Büyük Kafkas Dağları’nı ve iki yanında uzanan toprakları kapsamaktadır (Görsel 5.14). Bölgenin adı da söz konusu sıradağlardan gelmektedir. Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan Cumhuriyetleri Güney Kafkasya’da, Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan, Kalmuk, Karaçay-Çerkez, Kabardey- Balkar, İnguş, Kuzey Osetya Cumhuriyetleri ve hâlen bağımsızlığına kavuşmaya çalışan Çeçe- nistan, Kuzey Kafkasya’da bulunmaktadır.

İslamiyet’in ilk dönemlerinden itibaren İslamiyet’le tanışan

Dağıstan ve Çeçenistan’ın doğusunda VII. yüzyıldan başlayarak İslam medeniyetinin izlerine rastlamak mümkündür. 1913 yılında Dağıstan’da 360’ı ulu cami olmak üzere 2060 adet cami tespit edilmiştir. Bu ülkelerde camiler kadar medreseler ve tekkeler de özellikle Nakşibendî ve Kadirî tarikatlarının yaygınlığı sebebiyle yoğun bir şekilde yapılmıştır. Bu eserler aynı zamanda abartısız ölçülerde ve düz-kırma çatılı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde Kafkas ülkelerindeki mimari örneklerin büyük bir bölümü çeşitli nedenlerle yok olmuştur. Öyle ki Dağıstan’da yirmi yedi adet cami kalmıştır. Hazar Denizi kıyısında 1368 yılında Bakülü bir mimar tarafından yapılan Derbend Cuma Camii önemli eserlerden biridir.

Kafkas ülkeleri içerisinde İslam’ı en erken dönemde kabul etmelerine rağmen savaş ve işgaller yüzünden Çeçenistan’daki mimari örneklerinden çok azı günümüze ulaşabilmiştir. Bu eserler arasında, Pliyevo civarında Borgakaş Türbesi (1405-1406) kare mekân ve taş kubbesiyle dikkati çeker. Ayrıca XVII. yüzyıla ait Himoy Camii, XIX. yüzyıla ait Tunduk Camii ve taş kabartma yazı ve figürlerine sahip yine XVII. yüzyıla ait Tsontroy Camii ve Makajov Camileri ilk akla gelen örneklerdir.

Azerbaycan, Kafkasya’daki ülkeler içerisinde mimarisi en gelişmiş olan ülkedir. Özellikle Kuzey Kafkasya’ya göre istilalara daha az maruz kalması ve ülkenin güneyi ile güneybatısında bulunan eski uygarlıkların köklü mimari gelenekleri Azerbaycan’ı, mimari açıdan olumlu yönde etkilemiştir. VII. yüzyıldan itibaren bölgede hâkim olan İslam kültürü neticesinde mimaride büyük bir gelişme olmuştur. Kumlah-Hudaferin arasında Araş Çayı üzerinde 1027 yılında yapılan Hudaferin Köprüsü bölgedeki İslami döneme ait en eski eser olup on bir gözlüdür. İlhanlIlar Devri’nde bu köprünün yanına on beş gözlü ikinci bir köprü ilave edilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!