Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 53

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 53

vini yerine getirmiş olur. Aynı zamanda bu temel ibadetler, insanları güzel davranışlara yöneltir. İbadet, insanın hayatının tamamında yapmış olduğu davranışları kapsar. İslam’a göre Allah’ın (c.c) rızasını kazanmak için yapılan her güzel iş ve davranış salih amel olarak değerlendirilir ve ibadet olarak kabul edilir. Allah’ın (c.c) rızasına ulaşmak arzusuyla muhtaçlara yardım etmek, anne babaya itaat etmek, akrabalık ilişkilerine önem vermek, doğruluk, insanlara karşı güler yüzlü olmak da ibadet değeri taşımaktadır. Aynı şekilde, Allah’ın (c.c) yasakladığı dedikodu, yalan, içki, kumar, haksızlık gibi kötü davranışlardan uzak durmak da ibadet olarak değerlendirilir.

İnsanın yapmış olduğu ibadetler yapılma durumuna göre üç sınıfa ayrılır:

1. Bedenle yapılan ibadetler: Bunların başında namaz (Görsel 3.2) ve oruç gibi ibadetler gelir. Çalışmak, okumak, çevreyi temiz tutmak vb. davranışlar da bu gruptadır.
2. Mal ile yapılan ibadetler: İnsanın sahip olduğu zenginlik ve maddi gücü ile yaptığı ibadetlerdir. Bunların başında da zekât ve fitre gelir. Bunlara sadaka vermek de dâhildir.
3. Hem mal hem bedenle yapılan ibadetler: Hac bedenle yapılan bir ibadettir. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için belli bir zenginliğin olması gerekir.

İslam, insanı yaratılmışların en saygını olarak kabul eder. Onu bu konumuna uygun davranmaya teşvik eder. Kur’an-ı Kerim’de “Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. ‘Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru’ derler:”(4) 5 ayeti ile insanın en tabii davranışlarının bile Allah’ı (c.c.) anmakla ibadete dönüştüğü belirtilir.

İnsan kendisine bahşedilen bu unvana uygun davranışlar gösterirse Allah (c.c.) onun hiçbir davranışını zayi etmez. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de şöyle belirtilir: “Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükâfatını görecektir.”^ İnsan bu bilinçle hareket etmeli, davranışlarını buna göre yapmalıdır.

Tartışalım

İnsanın dünyada yaptığı en küçük iyilik ya da kötülüğün karşılığını ahirette göreceğini bilmesi davranışlarında nasıl bir etki oluşturur? Tartışınız.

  • Cevap: İnsanın dünyada yaptığı her küçük iyilik veya kötülüğün ahirette karşılığını göreceğini bilmesi, davranışlarında büyük bir etki oluşturur. Bu bilinç, insanları daha sorumlu ve ahlaki davranmaya teşvik eder. İyiliklerin ödüllendirileceği ve kötülüklerin cezalandırılacağı inancı, insanları adalet duygusuyla hareket etmeye yöneltir ve toplumsal düzenin korunmasına katkı sağlar. Bu nedenle, ahiret inancı insanların etik değerlere daha fazla bağlı kalmasına ve toplumları daha iyi bir yer haline getirmeye teşvik eder.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!