Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 56

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 56

Dinimizde davranışları değerlendiren bazı kavramlar vardır. Bunlara ef’al-i mükellefin (yükümlünün davranışları) denir. Ef’a!-i mükellefini dinen sorumlu olan kimsenin davranışları şeklinde de tanımlayabiliriz

Dinî sorumlulukların kendi aralarında dereceleri vardır. İslam hukuku, ibadetlerden sorumlu kimsenin yapması gereken davranışları şu şekilde derecelendirmiştir:

Farz: Yüce Allah’ın kesin olarak yapılmasını istediği iş ve davranışlara farz denir/9’ Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, ana-babaya itaat etmek gibi davranışlar farza örnektir. Farzları işlemek sevap, terk etmek günahtır. İnkar etmek ise kişiyi dinden çıkarır.

Farz ikiye ayrılır:

a. Farz-ı Âyin: Mükelleflerden her birinin yapması şart olan farzdır. Örneğin bir kimse diğerinin yerine namaz kılamaz, oruç tutamaz. Bu tür farzları herkesin yerine getirmesi zorunludur.

b. Farz-ı Kifaye: Mükelleflerden bazılarının yapmalarıyla diğerlerinden sorumluluğun kalktığı, onlar için yapma mecburiyetinin kalmadığı farzlardır. Cenaze namazı kılmak farz-ı kifayeye örnektir.

Vacip: Sözlükte, yapılması gerekli, zorunlu olan anlamına gelir. Terim olarak ise yapılması farz seviyesinde olmayan fakat sünnetten daha kuvvetli olan dinî hükümler anlamına gelir/10 11’ Bu anlamdaki vacip terimini Flanefi mezhebinin âlimleri kullanmışlardır. Vitir namazı, kurban kesmek, bayram namazları, namazda Fatiha suresini okumak da vacip olan ibadetlerdendir.

Sünnet: Hz. Peygamberin yapmış olduğu farz ve vacibin dışındaki tavsiyeler, öğütlerdir/11’ Beş vakit namazda kılınan sünnetler, teravih namazı, selamlaşmak, dişleri temizlemek, ezan ve kamet gibi ibadetler sünnete örnektir. Sünnetlerin yerine getirilmesinde sevap vardır. Ancak terk edilmesinde günah yoktur.

Sünnet, sünnet-i müekkede ve sünnet-i gayr-i müekkede şeklinde ikiye ayrılır. Sünnet-i müekkede; Hz. Peygamberin (s.a.v.) farz ve vacibin yanı sıra devamlı yaptığı, kısmen terk ettiği ibadetlerdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 56 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!