Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 77

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 77

Âdet ise sözlükte; görenek, topluluk içinde eskiden beri uyulan kural, töre anlamlarına gelmektedir. Âdet bir toplumda öteden beri uygulanagelen yazısız, gelenekle nesilden nesile geçen, iyi ve kötü hükümlerine göre yapılması ve yapılmaması gereken hareketleri belirten kurallardır. Resmî toplantılarda koyu renkli takım elbise giymek, yemekte bıçağı sağ elle tutmak gibi davranışlar âdettir.

Toplumlar farklı kurallara sahip, farklı gelenek ve âdetleri içerisinde barındıran, farklı yapılanmalardan ve düzenlemelerden geçerek büyüyüp gelişen yapılardır. Örf ve âdetlerin insanın gelişimine ve davranışlarına etkisi büyüktür. Bu gelişme evresinde insan neyin kendisi için iyi, neyin kötü olduğunu; yaşadığı toplumun kültürel özelliklerinin bir yansıması olan değer yargıları ile anlamaya ve bilmeye çalışır.

Örf ve âdetler, sosyal hayatı düzenleyen kuralların bir bölümünü oluşturur. Örf ve âdetler, bir toplumdaki insanların neyi, ne zaman ve nasıl yapmaları gerektiğini tayin eden, düzenleyen kurallardır. Bunun için bütün insanların hayatı sabahtan akşama kadar bu kurallara uygun hareketleri ihtiva eder. Sabahleyin kalkınca el, yüz yıkamak, gerekiyorsa tıraş olmak, yemeğe otururken, yemeği yerken, yemekten kalkarken belirli hareketlere dikkat etmek vb.

İnsan sosyal bir varlıktır (Görsel 4.5). Toplum içinde yaşamasından ötürü davranış kalıplarına uygun hareketlere alışmak zorundadır. Bütün bunlar ancak bir toplum hayatında bulunur ve gelişir. Örf ve âdetler kültürün temel taşlarıdır. Toplum bir yandan gelişen hayat şartlarına uyum sağlamaya çalışırken öte yandan örf, âdetler ve sosyal değerlerin toplumun temelindeki değişmezliğini sürdürmesi gerekir.

İslam dini, kendi temel yapısına, inanç ve ibadetlerine aykırı olmayan örf ve âdetleri reddetmemiştir. Örf ve âdetlerimizden bayramlaşma, selamlaşma, isim koyma, hasta ziyareti, nişan, evlenme, cenaze töreni, mevlit okuma ve misafirperverlik, davetlere icabet etmek, anne babaya saygılı davranmak, okunan Kur’an ve ezana saygı duymak gibi uygulamaların özünde din duygusu vardır.

Tartışalım

Kişilik gelişiminde değerlerin önemini tartışınız.

  • Cevap: Kişilik gelişiminde değerler, temel bir rol oynar. Değerler, bir bireyin inançları, öncelikleri ve yaşam amaçlarını şekillendirir. Doğru ve yanlış arasındaki farkı belirler ve etik davranışları rehberlik eder. Değerler, insanların kimliklerini ve davranışlarını tanımlar, bu nedenle kişilik gelişiminde merkezi bir rol oynarlar. İnsanlar, değerlerine uygun davrandıklarında daha sağlam bir kişisel kimlik geliştirir ve toplumsal ilişkilerde daha tutarlı ve dürüst olurlar.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!