Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 80

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 80

3. Temel Değerler

Her toplumun birtakım temel değerleri vardır ve bu değerler o toplumun en kıymetli varlığıdır. Toplumdaki farklı anlayışları ve bölgesel kültürleri birleştiren, herkesin ortak paydasını oluşturan değerlere temel değerler denir. Toplumun varlığını devam ettirmesi için bazı temel değerlere sahip olması gerekir; dürüstlük, iffetli olmak, kendini geliştirmek, vefalı olmak, kendine hâkim ve ölçülü olmak, aile ilişkilerine saygılı olmak bunlardandır.

Bir toplumda insan ilişkilerini düzenleyen bazı temel değerlerde vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Güvenilir olmak ve sadakat, saygı ve sevgi, iyi kalpli ve arkadaş canlısı olmak, adil olmak… Toplumdaki temel değerler bunlarla sınırlı değildir. Bu değerlerin sayısını daha da artırmak mümkündür. Müslümanların yaşadığı bir toplumda Kur’an’ın bildirdiği ve Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) öğrettiği değerlere uymak da dinî bir zorunluluktur. İslam’ın toplumun ve bireyin hem dünya hem ahiret mutluluğunu sağlamak için önerdiği değerler, evrensel boyuttadır.

3.1. Hikmet

Hikmet sözlükte; bilgelik, Allah’ın (c.c.) insanlarca anlaşılamayan amacı, gizli sebep, öğüt verici söz, felsefe anlamlarına gelmektedir® (Görsel 4.7). Hikmet kelimesinde bilmek, anlamak, kavramak manası da vardır. İnsanın faydalı olanı edinip zararlı olandan kaçınması için düşünüp taşınmasına da hikmet denir. Varlıklar arasındaki bağı, olaylar arasındaki sebep sonuç ilişkisini anlamak amacıyla harcanan çabalar sonunda elde edilen amelî, tatbikî ve tecrübi bilgiye de hikmet denmiştir. Hikmetin diğer bir anlamı ise şuurlu bir anlayış ve derin bir kavrayıştır.®
Hikmet kelimesi Kur’an’da farklı anlamlarda ve birçok ayette geçmektedir. Bu ayetlerden bazıları şöyledir: “O, dilediğine hikmeti verir ve kime hikmet verilirse o kimse birçok hayra nail olmuş demektir. Bunu ise ancak derin kavrayış sahibi olanlar düşünüp anlarlar. ”4 5 (6) 7

Tartışalım

Kişilikli insanlar olmamız için İslam dininin öğütlediği değerlerin hangileri olduğunu ve bunların önemini tartışınız.

  • Cevap: İslam dininin öğütlediği değerler arasında adalet, dürüstlük, merhamet, sabır, hoşgörü ve yardımlaşma gibi temel ilkeler bulunur. Bu değerler, insanların kişilik gelişiminde önemli bir rol oynar. Adalet, insanların eşit ve adil bir şekilde davranmasını teşvik ederken, dürüstlük ve doğruluk, insanların güvenilir ve saygın kişilikler olmasına yardımcı olur. Merhamet ve hoşgörü, insanların empati yapmalarını ve diğerlerine karşı anlayışlı olmalarını teşvik eder. Sabır, olumsuz durumlarla başa çıkma yeteneğini güçlendirir ve yardımlaşma, toplum içinde dayanışmayı artırır. İslam’ın öğrettiği bu değerler, kişilikli ve ahlaklı insanlar olmamız için rehberlik eder.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!