Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 82

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 82

İnsan ilişkilerinde en temel ahlaki değerlerden biri de adalettir. Adalet; sözlükte yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk anlamlarına gelmektedir. Adalet, her şeyde hakkı gözetmek ve hak edene hakkını vermektir*13* (Görsel 4.9). Adalet kavramının zıddı; adaletsizlik, haksızlık ve zulümdür. İslam’ın en çok üzerinde durduğu konulardan biri de adalet ve insan haklarının korunmasıdır.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır:”*14 15* buyurmuş ve Müslümanlara her zaman adaletli olmalarını emretmiştir.
Adalet hem toplumsal hem de bireysel ilişkilerde en temel ahlaki değerdir. Toplumun huzuru ve düzeni adaletle sağlanır. Hakkı gözeten bir adalet anlayışı, fertlerin güven içinde yaşamalarına imkân tanır. Haksızlık ve adaletsizlik ise huzursuzluk ve anarşiye zemin hazırlar. Yüce Allah Kur’an’da, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) adaleti gerçekleştirmek üzere gönderildiğini haber vermekte ve “…Eğer hüküm verirsen aralarında adaletle hükmet. Şüphesiz Allah âdil olanları sever.”<15) buyurmaktadır.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), adaletle hükmeden ve herkesin hakkını gözeten bir insandı. O, bütün insanlardan her zaman adaletli olmalarını ister, kendisi de insanlar arasında ayrım gözetmeden herkese eşit davranırdı. O her zaman, adaleti ve temel hakların korunmasını insan haklarına saygının kaynağı olarak görürdü. Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberliğinden önce de haksızlıklardan uzak durmuştur. O dönemde toplumda, adaletsizlik ve haksızlık çok yaygındı. Peygamberimiz (s.a.v.), adaleti sağlamak üzere kurulmuş olan Hilfü’l-Fudûl (Erdemliler Birliği) adlı topluluğa katılmıştır. O, bu birliğe katılmakla birçok kimsenin haksızlığa uğramasını önlemiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), toplumda her zaman adaleti yerleştirmek için çaba göstermiş, hem Müslümanlar hem de Müslüman olmayanlar arasındaki ilişkilerde adaletle hükmetmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!