Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 84

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 84

3. 3. İffet

İffet sözlükte; haramdan uzak durmak, helal ve güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak anlamlarına gelmektedir. Ahlaki terim olarak ise iffet; yeme içme ve bedeni istekler konusunda ölçülü olunarak, aşırı istekleri bastırıp dinin ve aklın buyruğuna girilerek kazanılan erdemdir.

İffet, ahlaki erdemlerin önde gelenlerinden- dir. Dinimiz iffetli olmaya büyük önem vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de “(Yapacağınız hayırlar), kendilerini Allah yoluna adamış, bu sebeple yeryüzünde kazanç için dolaşamayan fakirler için olsun. Bilmeyen kimseler, iffetlerinden dolayı onları zengin zanneder. Sen onları simalarında tanırsın. Çünkü onlar yüzsüzlük ederek istemezler. Yaptığınız her hayrı muhakkak Allah bilir. “(20) buyrularak bazı insanların muhtaç olmalarına rağmen dilenmedikleri bildirilmektedir. Ayrıca bazı ayetlerde, bekâr olup da evlenme vakti gelmiş olanları evlendirmenin önemi vurgulanmış (Görsel 4.11) ve “İçinizden evli olmayanları, köle ve câriyeleriniz arasından da evlenebilecek olanları evlendirin. Yoksulluk içinde iseler Allah lütfü ile onları ihtiyaçtan kurtarır. Allah’ın hâzinesi geniştir, her şeyi bilmektedir. Evlenme imkânı bulamayanlar, Allah lütfündan ihtiyaçlarını giderinceye kadar iffetlerini korusunlar…”buyrulmuştur. Kur’an’daki iffetle ilgili ayetlerin bazıları mal mülk, yeme içme konularında ölçülü ve kanaatkâr olmayı, bazıları ise bedeni istekler hususunda ölçülü ve edepli davranmayı ifade etmektedir.

Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) bazı hadislerinde de iffetin önemi vurgulanmıştır. Bu hadislerden birinde onun şöyle dua ettiğini görüyoruz: “Ya Rabbi! Senden hidayet, takva ve iffet diliyorum.,,(:>?l Hz. Peygamber (s.a.v.) başka bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Allah, yoksul olmasına rağmen iffetini korumaya çalışan mümin kulunu sever.,,(23)

İslam dininde diğer temel erdemler gibi iffet de bir Müslüman’da bulunması gereken erdemler arasında yer almaktadır. Hayâ, edep, müsamaha, sabır, cömertlik, işleri güzellikle çözme, ölçüp tartmada dürüst olma, güler yüzlü ve tatlı dilli olma, kolaylaştırıcı olma, düzenlilik, güzel görünüş, kanaat, ağırbaşlılık, günahtan çekinme, yardımlaşma, kibarlığın yanında iffet de her Müslüman’a yakışan özelliklerdendir.3

Tartışınız

İffetli olmanın kişi ve topluma katkılarını tartışınız.

  • Cevap: İffetli olmak, hem kişiye hem de topluma birçok katkı sağlar. Kişisel düzeyde, iffetli davranışlar insanın manevi sağlamlığını ve özsaygısını korur, ahlaki değerlere bağlılığını artırır ve sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olur. Toplumsal düzeyde ise iffet, toplumun ahlaki normlarını güçlendirir, aile birliğini korur, toplumsal düzeni destekler ve suç oranlarını düşürür. Bu nedenle iffetli davranışlar, hem bireyin hem de toplumun refahına katkıda bulunan önemli bir değerdir.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!