Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 133 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Eyyûbiler döneminde ise Nizamiye medreselerinin benzerleri Mısır’da da kurularak Sünnîliğin güç kazanması sağlanmıştır. Fatımiler zamanında Şiiliğin yayılması için kurulan el-Ezher Medresesi de bu dönemde sünni ilim merkezine dönüştürülmüştür. Mısır’daki bilimsel faaliyetler Memluklar döneminde de hız kazanarak devam etmiştir. Özellikle Bağdat’ın Moğollar tarafından işgalinden (1258) sonra Kahire, İslam dünyasının en önemli siyasi, bilimsel ve kültürel merkezi konumuna gelmiştir. Moğol saldırılarından kaçan, aralarında âlim, şair ve sanatkârların da bulunduğu pek çok kimse bu dönemde Mısır’a gelip sığınmıştır. Memluk hükümdarları Eyyûbiler’in izinden giderek yeni ilim ve kültür merkezleri kurmuşlardır. Kaynaklarda bu dönemde sadece Kahire’de bulunan medrese sayısının yüzü aştığı nakledilir. Medreselerin yanı sıra pek çok Darü’l-Kur’an ve Darü’l-Hadis eğitim kurumları inşa edilmiştir. Bu sayede Mısır, İslam dünyasının en önemli ilim ve kültür merkezlerinden biri olmuştur. İbn Haldun, İbn Tağri- berdi, Ahmed b. Abdülvehhab en-Nüveyri, Zeynüddin İbn Nüceym, Makrızi, Süyûti, Şemseddin es-Sehâ- vi ve İbn Hacer el-Askalâni dönemin en önemli âlimlerindendir. Mısır, 1517 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. Yavuz Sultan Selim (1512-1520), Mısır’da bulunan âlimlerden bir kısmını beraberinde İstanbul’a götürmüşse de bu âlimler birkaç yıl sonra yeniden Mısır’a dönmüşlerdir.

Osmanlı devletinin en önemli eyaletleri arasında yer alan Mısır’daki bilimsel ve kültürel gelişmeler 16-19. yüzyıllarda da devam etmiştir.
Mısır’da özellikle Kahire, İslam kültür ve medeniyetinin izlerinin görüldüğü en önemli ilim ve kültür merkezlerindendir. Kahire, hâlâ el-Ezher Medrese ve Camii, Hâkim Camii, Amr Camii, Darü’l-İlm, Kal’atü’l-Cebel, Sargatmış Medresesi, I. Baybars Camii, Nâsıriyye Medresesi, Sultan Hasan Camii gibi İslam kültür ve medeniyetinin izlerini taşıyan pek çok önemli eseri barındırmaktadır. Libya, kuzey Afrika ülkeleri içinde İslam kültür ve medeniyetinin etkisinin görüldüğü bölgelerdendir. Libya’da özellikle Trablus, Misrâte ve Cebelinefûse şehirleri Orta Çağ’da âlimlerin yetişip ders verdiği önemli şehirlerdir. Endülüs’ün düşmesinden sonra Libya’ya göç eden İslam âlimlerinin bölgenin ilim merkezi olmasına büyük katkısı olmuştur. Trablus ve Misrâte şehrindeki medreselerde çok sayıda âlim yetişmiştir. Mağribli âlimler hac yolculukları sırasında Şeyh Ahmed Zerrûk Medresesi ve Abdullah el-Mah- cûb Medresesi gibi önemli ilim kurumlarına uğrayarak ders vermişlerdir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 133 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!