Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 257

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 257 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 257

Sınıfınızda üçer kişilik gruplar oluşturunuz. Verilen teorik bilgiyi ve fizik laboratuvarında yapılan bir deneyin uygulama basamaklarını okuyarak soruları cevaplandırınız.
TEORİK BİLGİ:
1785’te Charles Coulomb hareketsiz yükler arasında geçerli olan kuvvet yasalarını bulmuştur. Konuyla ilgili deneyleri, Henry Cavendish’in 1798 yılında genel çekim sabitini ölçmek için kullandığı burulma terazisine benzer bir teraziyi kullanarak gerçekleştirmiştir. Coulomb deneylerinde, Cavendish cihazındaki büyük topların yerine elektrik yüklü küçük küreler kullanılmıştır.
Burulma terazisi, ucuna kuvvet uygulandığında dönen (açı yapan) bir araçtır ve ne kadar kuvvet uygula- nıldığı açı miktarının kıyaslanmasıyla bulunur.

DENEYİN YAPILIŞI:
1. Burulma terazisinin ucuna yük çeşidi ve miktarı bilinen küçük bir yüklü cisim (iletken) yerleştirilir. Sonra nötr (elektrik yükü sıfır olan) bir cisim bu yüklü cisme yaklaştırılır. Aralarında bir kuvvetin uygulanıp uygulanmadığı gözlenir.
2. Burulma terazisinin ucuna yerleştirilen q: yükü ile ona yaklaştırılan q2 yükünün cinsleri aynı ve ikisi de pozitif (+) olarak verilir. İki yük arasındaki mesafe sabit tutularak q: yükünün miktarının q:=1 olduğu farz edilir.
q2 yükünün 0; 0,25; 0,5; 0,75; ve 1 olması durumları için elektriksel kuvveti ölçmek amacıyla burulma terazisinde elektriksel kuvvetin büyüklüğünün göstergesi olan açıların büyüklükleri sırası ile 0°, 220, 430, 640 ve 860 olarak ölçülür.
3. Bu defa yük miktarları sabit tutulup yükler arasındaki mesafe 2den başlayarak 0,5 adımlarla 8 birim olana kadar arttırılır. Bu mesafelere karşı açıların büyüklükleri sırası ile 860, 550, 38°, 28°, 21°, 17°, 13°, 11°, 10°, 8°, 7°, 6° ve 5° olarak ölçülür.
NOT: Elektriksel kuvvetin elektrik yükü miktarları ve yükler arasındaki mesafe ile olan ilişkisini daha kolay inceleyebilmek için elektrik yük miktarları ve yükler arası mesafe birimsiz olarak verilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 257 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!