Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 104 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Görsel 3.53’teki gibi dalgalı bir denizde hareket eden bir vapura bindiğinizde, vapur içinde ayakta durmakta zorlanırsınız. Benzer şekilde araç kullanırken ya da bir araç içerisinde seyahat ederken emniyet kemerinizin takılı olması çok önemlidir (Görsel 3.54). Çünkü araç, ani bir fren ya da manevra yaptığında, araç içinde savrulmadan durabilmek zordur. Emniyet kemeri sizin savrulup başınızı bir yerlere vurmanızı engeller. Verdiğimiz örneklerden de anlaşılacağı gibi cisimler başka bir hareketli sistemin içinde var olan konumunu korumak ister. Bu şekilde cisimlerin bulundukları konumu korumak istemesine eylemsizlik denir. Newton’ın Birinci Hareket Yasası, Eylemsizlik Yasası’dır. Her ne kadar Eylemsizlik Yasası Newton’ın adıyla anılsa da bu konuda araştırma yapan diğer bilim insanlarına haksızlık yapmayalım.

Cisimlerin hareketi Newton’dan önceki dönemde yaşayan bilim insanları tarafından da ele alınmış incelenmiştir. Bilim tarihini incelediğimizde özellikle eylemsizlik konusunda araştırma yapan bilim insanlarının ilki İbn-i Sina’dır (Görsel 3.55). 11. yüzyılda yaşamış olan İbn-i Sina kuvvetle cisim arasında herhangi bir temas bulunmadığında bile hareketin devam etmesini şu şekilde açıklamıştır: “Kuvvetle cisim arasında herhangi bir temas bulunmadığı zaman hareketin kesintiye uğramamasının nedeni kesri meyil (güdümlenmiş eğim) yani nesnenin hareket etme isteğidir. Nesneler hareket etme isteğini bir kere kazandı mı bu istek bir daha kaybolmaz sürekli şekilde devam eder. Aynı zamanda nesnelerin özelliklerine göre güdümlenmiş eğim değişebilir.” Eylemsizlik konusunda fikir ileri süren bir diğer bilim insanı da Galileo’dir. Eylemsizlik, Newton’ın matematiksel yaklaşımları ile daha da açıklığa kavuşmuştur.

Lunaparktaki hız trenlerinde eylemsizliğin nasıl meydana geldiğini tartışınız.

  • Cevap: İnsanlar, deneyimledikleri heyecan için elbette lunapark trenine binerler, ancak bu heyecanın hızdan çok merkezcil kuvvetle ilgisi vardır.Yirminci yüzyılın sonlarında, 90 mil / saatin (144 km / s) üzerinde hız yapabilen lunapark trenleri Amerika’daki eğlence parklarında görünmeye başladı; ancak o zamandan önce, bir lunapark treninin gerçek hızları pek etkileyici değildi. Nadiren, otoyolda ilerleyen bir arabanınkini aştılar.  Öte yandan, bir hız treni üzerinde üretilen hızlanma ve merkezcil kuvvet yüksektir ve gerçekten akılda kalan bir ağırlıksızlık (ve bazen ağırlıksızlığın tersi) duygusu taşır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!