Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 312

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 312” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 312

GÜVENLİ KAFES

Yönerge: Verilen metin ve görsellerden yararlanarak aşağıdaki sorulan cevaplayınız.

GÜVENLİ KAFES

İngiliz fizikçi Michael Faraday, iletkenlerde bulunan fazla yüklerin iletkenin dış yüzeyinde toplandığını keşfetmişti. Keşfinin uygulaması olarak 1836 yılında Görsel 1’dekine benzer “Faraday kafesi” olarak adlandırılan yapıyı bilim dünyasına kazandırmıştı. Elektrostatik kalkan olarak da adlandırılan Faraday kafesi, metal tellerle ağ şeklinde örülmüş bir yapıdır. Yıldırım gibi elektrik boşalmaları ve binalarda oluşabilecek elektrik kaçakları durumlarda elektrik akımı iletken üzerinde kalır ve elektrik yükleri kafesin içine girmez. Bu yapı sayesinde kafesin içi yüksek elektrik boşalmasından korunmuş olur. Faraday kafesi, çalışırken hiçbir güç harcamaz. Faraday kafesinden en yüksek verimi almak için bu yapının doğrudan toprağa bağlanması gerekir.

Faraday kafesi, dışarıdan gelen elektrik akımları ve yıldırımları ağ sistemi sayesinde toplar ve toprağa iletir. Bu sistemin toprağa bağlanmasındaki amaç, herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektrikli cihazı kullanan kişinin can güvenliğinin sağlanması ve cihazın bozulmasının önlenmesidir. Çünkü elektrik kaçağı durumunda akım, direnci daha düşük olan toprak hattını seçer ve akım, cihaz ya da kişiye zarar vermeden toprağa geçer. Elektrostatikteki yüklü bir cismi ya da sistemi toprağa bağlayarak nötrleme olayını gerçekleştirir. Toprak, tüm sistemlere göre sonsuz büyüklükte kabul edilecek yük kapasitesine sahiptir. Bu nedenle yüklü bütün cisimleri nötrleyebilecek yapıdadır.

Faraday kafesi, tamamen güvenlik amacıyla kullanılmaktadır. Pasif bir koruma yaptığı için askerî tesislere ait depolarda, cephaneliklerde, devasa silolarda, kimya tesislerinde, özel depolarda, özel eşyaların depolandığı büyük alanlarda, patlayıcı madde içeren sanayi bölgelerinde ve benzeri kategorilerde hizmet veren fabrikalarda bu sistem tercih edilmektedir. Görsel 2’de görüldüğü gibi kafes metodu da denen Faraday kafesi yöntemi; kafes biçiminde yakalama uçları, çatı iletkenleri, iniş iletkenleri ve toprağa bağlama bileşenleri ile oluşturulan korunma sistemidir. Ağ şeklinde korunacak mekânın kaplanmasını sağlayan bu sistem, kapalı alanlardaki elektriksel akımın dışarı çıkmasını önleyerek toprağa gönderir. Bu sistemi uygulamak için kurulan bakır ağda kopukluk olmamalıdır. Simetrik özelliğe sahip olan bu bakır ağ, toprağa bağlanır. Böylece dışarıdan veya içeriden aldığı elektriği doğrudan toprağa gönderir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 312 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!