Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Sözel)

9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 39 (Sözel)

9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 39 Cevapları (Sözel) Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 39 (Sözel)

1. Ayın on dördünde Bünyamin’in kazması beyaz bir cisme çarptı. Merakı artan Vardapet’le birlikte çevresindeki toprağı temizlediklerinde bunun, çoktan taşlaşmış, neredeyse öküz büyüklüğünde bir kertenkele kafası olduğunu gördüler. Boynundan itibaren bel kemiği toprağın derinliklerinde kayboluyordu. Bünyamin, canavarın dişlerinden birini yadigâr olarak almayı düşündü. Ama diş, eline alır almaz ufalanıverdi. Vardapet bunu uğur telakki edip çıra ışığı altında birtakım hesaplar yaptı. Rakamları topladı, çıkardı; iletkiden okuyup kaydettiği derecelerin yüz seksene erişip erişmediğine baktı ve delikanlıya gülümsedi.
Bu parçada;
I. olay örgüsü,
II. mekân,
III. zaman,
IV. kişiler
unsurlarından hangileri belirgin değildir? 

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: B

2. Bugün ensenize kadar kestirdiğiniz şu saçlar yok mu? Ne | 4 uzundu, ne uzun! Köklerini sökercesine onları tarardık. Hiç unutmam, hanımefendi size üstü papatya örneği beyaz ketenlerden yeni bir elbise diktirmişti, onu giydirdik ve sizi büyük hanımefendiye götürdük. O vakte kadar büyükannenizi görmemiştiniz çünkü büyük hanımefendi damadıyla altı sene dargın durdu. Nihayet barıştılar, biz de sizi götürdük. Ah, diye içini çekiyor ve başını sallıyor Gülter. Büyükanneniz gibi kadın nerede şimdi? Bu parçada aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangisi kullanılmıştır?

A) Pastiş
B) Parodi
C) İroni
D) Geriye dönüş
E) İç çözümleme

  • Cevap: D

3. Damların yosun tutan ve kararan kiremitlerini nihayetsiz dut, erik ve iri yapraklı incir ağaçları örtmeye çalışıyor, derelerin kenarını beyazımtırak yapraklarıyla uzun kavaklar takip ediyordu. Bunların arasında belki yirmiden fazla minare, bembeyaz yükseliyor ve uzaktan bakan bir göze, tıpkı kavak ağaçları gibi hafif hafif sallanıyor hissini veriyordu.
Bu parçada;
I. betimleyici,
II. açıklayıcı,
III. tartışmacı
anlatım biçimlerinden hangileri ağırlıklı olarak kullanılmıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

  • Cevap: A

4.
I. Kanaryacık küçük vücudunu yana bırakmış, sessiz bir feryat gibi gagasını açmıştı. İşte bu dakikada tekrar size baktım. Kâfi derecede çevik davranmamış, kirpiklerinizdeki iki damla gözyaşını benden saklaya- mamıştınız. Ah sizin o her şeyle eğlenen gözlerinizdeki bu iki damla merhamet yaşı! Nejat Bey, tekrar ediyorum: Hayatıma istediğiniz gibi tasarruf edebilirsiniz. Değil mi ki gözlerinizde o iki merhamet damlasını gördüm.
II. Bir başınaydı işte. Bir başına, hiç bilmediği bir mekânda, iki zıt yaradılışlı kapıyla… Ne bir eksik ne bir fazla. Yüz yüze durmuş iki kapı… Biri içeri, öteki dışarı… Birinin muhatabı yer üstü, ötekininse yer altı.
Numaralanmış roman kesitlerinde hâkim olan duygular aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özlem Ölüm
B) Saygı Öfke
C) Aşk Yalnızlık
D) Hüzün Kararsızlık
E) Güven Korku

  • Cevap: C

9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!