Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 109

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 109

H2 molekülünde ortaklaşan elektronlar aynı atomlara ait iken HCI molekülünde ortaklaşan elektronlar farklı atomlara aittir. Bu iki molekülü oluşturan bağlar iki farklı kovalent bağdır. Bu bağların
farkını inceleyelim.

Kovalent bağ H2 molekülünde olduğu gibi elektronegatiflikleri aynı iki ametal atomu arasında oluşuyorsa apolar kovalent bağ, HCI molekülünde olduğu gibi elektronegatiflikleri farklı ametal atomları arasında oluşuyorsa polar kovalent bağ olarak tanımlanır.

3.3.61. Polar Kovalent Bağ

Elektronegatiflikleri farklı ametal atomları arasında elektron ortaklaşmasıyla oluşan bağa polar (kutuplu) kovalent bağ denir. Polar kovalent bağ iki ametal atomu arasında elektron ortaklaşmasıyla oluşmakla beraber, ametallerin elektronegatiflikleri farklıdır. Bu nedenle bağlayıcı elektron çifti, elektronegatifliği büyük olan atom tarafından daha büyük kuvvetle çekilir. Bu nedenle elektronegatifliği fazla olan Cl atomu kısmi negatif (-), elektronegatifliği daha az olan H atomu tarafı kısmi pozitif (+) elektrikle yüklenir (Görsel 3.3.5). Böylece kalıcı olarak kısmı pozitif ve kısmı negatif elektrikle yüklü iki kutup oluşur. Polar kovalent bağ içeren moleküllere H20, BH3, NH3, CH4 ve C02 örnek olarak verilebilir.

3.3.6.2. Apolar Kovalent Bağ

H2 molekülünde olduğu gibi elektronegatiflikleri aynı iki metal atomu arasında elektron ortaklaşmasıyla oluşan bağa apolar (kutupsuz) kovalent bağ denir. Aynı tür atomların elektronları çekme gücü (elektronegatiflikleri) aynı olduğundan bağ yapısına katılan elektronlar her iki atom tarafından eşit kuvvetlerle çekilir. Elektron yük yoğunluğu eşit dağılacağından kutuplaşma olmaz (Görsel 3.3.6). Apolar kovalent bağ içeren moleküllere Cl2,02, N2 örnek olarak gösterilebilir.

3.3.6.3. Moleküllerin Levvis Yapısı Polarlık ve Apolarlık

Kovalent bağların polarlılığı ve apolarlığından farklı olarak moleküllerde de polarlık-apolarlık var- rlır Apnlar kovalent bağ içeren bir molekülde bağlayıcı elektronlar her iki atom tarafından eşit olarak çekildiğinden yükler dengeli dağılır ve molekülde atomlar arası kalıcı pozitif ve neydlil kutuplar oluş- maz. Bu nedenle molekül apolardır (kutupsuz). Bir molekülde bağlayıcı elektron çiftleri atomlar arasında eşit kuvvetlerle çekilmediğinde yükler dengeli dağılmaz. Bağlayıcı elektronlar elektronegatifliği büyük atom tarafından daha çok çekileceğinden atomlar arasında kalıcı negatif ve pozitif kutuplar oluşur. Bu nedenle molekül polardır. Polar kovalent bağ içeren bir molekül polar olmayabilir. Molekül polar kovalent bağ içermekle birlikte elektron yük dağılımı dengeli (simetrik) ise molekül apolar (kutupsuz) olabilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!