Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 173

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 173

4.4.3. Saf Maddelerin Hâl Değişim Grafiği

Bir madde ısıtıldığında, soğutulduğunda ya da üzerine uygulanan basınç değiştirildiğinde hâl değiştirir. Bir miktar buz ısıtıldığında eriyerek sıvı hâle geçer. Sıvı hâldeki suyun sıcaklığı düşürüldüğünde katı hâle geçer. Ham petrolün damıtma ürünleri olan propan ve bütan gazları karışımı üzerine basınç uygulandığında karışım sıvı hâle geçer.

Maddelerin bir fiziksel hâlden başka bir fiziksel hâle dönüşmesine hâl değişimi denir. Maddelerin hâl değişimleri fiziksel bir olaydır. Hâl değişiminde maddelerin molekül yapısı, başka bir ifadeyle kimyasal özelliği değişmez. Sabit bir basınçta bir maddenin sıcaklığının ve fiziksel hâlinin değişimini gösteren grafiklere hâl değişim grafikleri denir.

Şimdi de maddelerin hâl değişimlerini grafik üzerinde inceleyelim.

Grafik 4.4.1’de saf bir maddenin ısınma zaman grafiği verilmiştir. Grafiği inceleyiniz.

I. bölge: Katı madde ısıtıldığında maddenin sıcaklığı artar. Sıcaklık artışına bağlı olarak taneciklerin kinetik (hareket) enerjisi artar. Bu bölgede hâl değişimi gerçekleşmediğinden madde homojendir.

II. bölge: Katı erime sıcaklığındadır. Düzenli bir şekilde ısı verildikçe tanecikleri bir arada tutan kuvvetler zayıflar. Tanecikler birbiri üzerinde kaymaya başlar. Verilen ısı katı hâldeki maddenin erimesine neden olduğundan bu sıradaki sıcaklığa erime sıcaklığı denir. Hâl değişim süresince sıcaklık değişmediğinden kinetik enerji sabittir. Verilen ısı, taneciklerin birbirinden uzaklaşmasını sağladığından potansiyel (durgun) enerji artar. Madde bu bölgenin başlangıcında katı hâlde olduğundan homojen, sonunda sıvı olduğundan homojen, başlangıç ve bitiş noktalarının arasında ise katı-sıvı karışımı olduğundan heterojendir.

III. bölge: Bu bölgede madde sıvı hâldedir. Maddenin görünümü homojendir. Alınan ısı, sıcaklığı artırdığından kinetik enerji artar. Bu sırada az da olsa potansiyel enerji de artar. Potansiyel enerjideki artış çok az olduğundan ihmal edilir. Sıcaklık artışı, buhar basıncının dış basınca eşit olacağı kaynama noktasına kadar devam eder.

IV. bölge: Bu bölgede sıvı kaynamaktadır. Bölgenin başlangıcında madde sıvı hâlde olduğundan başlangıcı ile sonunda kalan arada sıvı-buhar birlikte bulunduğundan madde heterojendir. Sıvının tamamı gaz hâline gelinceye kadar sıcaklık sabittir. Sıcaklığı sabit olduğundan kinetik enerjisi değişmez. Maddeye verilen ısı, taneciklerin birbirinden uzaklaşmasını sağladığından bu bölgede potansiyel enerji artar. Sıvı hâldeki madde gaz hâline geçtiğinden bu sıradaki sıcaklığa kaynama sıcaklığı denir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 173 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
sad
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!