Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 191

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 191

5.1.2. Su Tasarrufu ve Su Kaynaklarının Korunması

Endüstriyel gelişmeler, çok hızlı gerçekleşen nüfus artışı, küresel ısınma, aşırı su tüketimi gibi pek çok faktör kullanılabilir su kaynaklarının azalmasına neden olmaktadır. Kullanılabilir ve içilebilir su kaynaklarının azalması, insanlık için çok büyük felaketlere neden olabilir. Kuraklık ve tarımsal üretimdeki azalma, açlık ve kıtlığa neden olabilir.

51.2.1. Su Tasarrufunun Önemi

Dünya nüfusunun güncel verilere göre 8 milyar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Dünyada ortalama nüfus artışı %1,7 oranındadır. Yapılan araştırmalarda 2025 yılında dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insanın su sıkıntısı çekebileceği tahmin edilmektedir.
Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına, ülkemizde pek çok nehir ve tatlı su gölleri bulunmasına rağmen ülkemiz su zengini değildir. Ülkemizde kişi başına kullanılabilir tatlı su miktarı 1520 m3 tür. Yapılan araştırmalarda su ihtiyacının kişi başına 2000-3000 m3 arasında olduğu sonucuna varılmıştır. Bu hesaba göre ülkemizin tatlı su bakımından fakir olduğu görülmektedir.
Artan nüfus göz önüne alındığında ve tatlı su kapasitesinin değişmediği düşünüldüğünde suyu tasarruflu kullanmanın önemi anlaşılmaktadır. Suyu tasarruflu kullanmak, her insanın yurttaşlık görevidir.
Lavabolardaki muslukların su damlatmasının önüne geçilmelidir. Yirmi damla suyun 1 mL (cm3) olduğu düşünüldüğünde saniyede 1 damla su akıtan bir musluk, yapılan hesaplamada bir yılda yaklaşık 1.577 ton suyu boşa akıtacaktır (Görsel 5.1.4).

Su tasarrufu için alınabilecek bazı önlemler aşağıda verilmiştir:

1. Sebze ve meyveleri açık musluk altında tek tek yıkamak yerine, içi su dolu bir kapta yıkamak su tasarrufu sağlayacaktır.
2. Tarımsal alanda bitkileri sulamada, salma su ya da yağmurlama sistemi yerine daha tasarruflu olan damlama sistemi tercih edilmelidir (Görsel 5.1.5).
3. Diş fırçalarken ya da sakal tıraşı olurken musluk açık tutulmamalıdır.
4. Atık suvun arıtılarak tarımsal sulamada ve endüstriyel alanda tekrar kullanımı sağlanmalıdır.
5. Yağmur ve kar suları depolanarak tarımsal alanda kullanılmalıdır.
6. Tarımsal alanda sulama işleminde su açık kanallardan değil, yer altına döşenmiş borular vasıtasıyla istenen yere taşınmalıdır. Bu sistemde suyun buharlaşması önlendiğinden su tasarrufu sağlanacaktır.
7. Hayvan sulama sistemlerinde şartlandıralı sulukların kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
8. Vücut temizliğinde duşta kalma süresi kısaltılmalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!