Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 127 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları Pasifik Yayınları

5A, 6A ve 7A grubu elementlerinin hidrojenle yaptığı HBr, HI, PH3, H2S gibi bileşiklerin molekül kütleleri HF, H2O ve NH3’den büyük olduğu hâlde kaynama sıcaklıkları bunlardan düşüktür. Bunun nedeni HF, H2O ve NH3 moleküllerinde, moleküller arası dipol-dipol etkileşimi yanında hidrojen bağı olmasıdır. Ayrıca bu maddeler içinde normal durumda sıvı olan tek madde sudur. Öyleyse su molekülleri arasındaki dipol-dipol etkileşimi ve hidrojen bağı oldukça güçlüdür (En güçlü hidrojen bağı aslında HF molekülleri arasında oluşur. Ancak su molekülleri arasında daha fazla sayıda hidrojen bağı olduğu için suyun, kaynama sıcaklığı HF’den daha yüksektir.). Hidrojen bağı yapamayan h2Se, H2S ve Ph2’de daha çok dipol-dipol etkileşimi etkindir. Bu nedenle kaynama sıcaklıkları diğerlerinden düşüktür. Van der Waals etkileşimleriyle hidrojen bağları karşılaştırıldığında hidrojen bağlarının çok daha güçlü olduğu görülür.

Kimyasal Türler Arasındaki Etkileşimlerin Karşılaştırılması

Zayıf etkileşimler maddelerin fiziksel özelliklerinin ortaya çıkmasında belirleyici faktördür.
1- İyonik, kovalent ve metalik bağlar; van der Waals kuvvetleri ve hidrojen bağlarından kuvvetlidir.
2- Hidrojen bağı, van der Waals kuvvetlerinden daha kuvvetlidir.
3- London kuvvetleri en zayıf etkileşimlerdir.
4- Herhangi bir zayıf etkileşim oluşturan kimyasal türler arasında, mutlaka London kuvvetleri de oluşur.
5- Sıcaklık arttıkça kimyasal türler arasındaki her türlü etkileşim zayıflar.

Bunları Biliyor musunuz?

Hidrojen bağları suya farklı bir özellik kazandırır. Su donarken hacmi büyür. Su donduğunda yoğunluğu azalır. Bu nedenle buz, suyun üzerinde yüzer. Göller ve denizler üstten donmaya başlar. Hidrojen bağları, maddelerin çözünürlüğünü de etkiler. Molekülleri arasında hidrojen bağları içeren bir madde, su molekülleriyle de hidrojen bağları oluşturabildiği için suda çok çözünür. Örneğin etil alkol (C2H5OH), amonyak (NH3) suda çok çözünür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
unlike
1
happy
1
clap
1
angry
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!