Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Meb Yayınları

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24

“9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24

Yüksek rütbe, mevki, binanın kısım ve katlan” anlamına gelen sure ise,27 başı ve sonu belli, farklı sayıda ayetler içeren Kur’an’ın bölümlerine verilen isimdir. Kur’an’da 114 sure vardır. En uzun sure 286 ayeti bulunan Bakara suresi, en kısa sure de 3 ayeti olan Kevser suresidir.
Sureler kendi içinde bütünlüğü olan bölümlerdir. Kur’an’ın belli bölümlerine sure denilmesi onların birbiriyle ahenkli olması sebebiyledir. Çağdaş bazı İslam bilginlerine göre surenin Kur’an yorumunda merkezî konumu vardır ve her suresinin genellikle bir ana konusu bulunmaktadır. Ayrıca suredeki kelime ve cümleler belli bir konuyu destekleyecek özellikler taşır.

Kur’an’daki yeri itibarıyla Fâtiha suresi ilk suredir. Son sure ise Nâs suresidir. Fâtiha suresi aynı zamanda bütün olarak bir defada indirilen ilk suredir. Son indirilen sure ise Nasr suresidir.

Ayetlerin yerleştirilmesi, Cebrail’in (a.s.) Peygamberimize (s.a.v.) bildirdiği şekilde olmuştur. Kur’an-ı Kerim’in ayet ve surelerindeki dizilişin Allah Teâlâ tarafından emredildiği şekilde olduğuna dair sahabenin büyük çoğunluğunun hemfikir olması da bunu desteklemektedir. Bugün dünyada mevcut bütün mushaflarda surelerin dizilişi aynıdır.

Her surenin bir ya da birden çok ismi vardır. Genellikle sure içinde geçen dikkat çekici bir nitelik ya da konu sureye isim olarak verilir. Bazı sureler birden fazla adla anılır. Surelerin isimleri daha özelde surenin ilk ayeti, ana fikri, başında yer alan mukattaa harfleri, peygamberler, önemli tarihî olaylar, ahiret hâlleri, hayvanlar, tabiatın çeşitli özellikleri, Güneş, Ay ve Yıldızlarla ilgili olup bu durumun bir medeniyet algısı ve inşası için önemli olduğu düşünülmektedir.29

Mesela Bakara suresi, adını içerisinde İsrailoğullarının başından geçen buzağı hikâyesinden almıştır. Yusuf suresi, içerisinde Hz. Yusuf kıssası yer aldığı için bu ismi almıştır. Kâf, Nün, Taha ve Yasin gibi sureler, hurûf-ı mukattaa ile başladıkları için bu şekilde isimlendirilmişlerdir. Rahman, Vâkıa, Tîn, Necm, Şems, Kureyş, Asr gibi sureler, isimlerini ilk ayetlerinden almışlardır. İçerisinde örümcek benzetmesine yer verilen sure ise Ankebût adını almıştır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!