Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 23

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 23

Teknolojik gelişmeler, hızlı nüfus artışı, tüketim alışkanlıklarının günden güne değişmesi ve buna benzer birçok nedenden dolayı doğal kaynaklar hızla bozulmakta ve azalmaktadır. Doğal kaynaklardaki bu deformasyona ek olarak doğaya bırakılan atık miktarı da hızla artmaktadır. Atıkların artması, özelliklerinin değişmesi, doğada yıllarca çözünmeden ve yıkıcı etkisini yitirmeden kalabilen atıkların çoğalması gibi birçok etken yaşadığımız çevrenin kirlenmesine neden olmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumlunun 2020 yılına ait belediye atık istatistiklerine göre Türkiye’de kişi başına düşen günlük atık miktarı 1,13 kg, 30,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere yıllık üretilen toplam atık miktarı yaklaşık 104,8 milyon tondur. Geri dönüştürülebilir veya geri kazanılabilir atık miktarı yaklaşık 49,1 milyon ton civarındadır. Atık miktarı her geçen gün arttığı için az atık oluşturan üretim çeşitleri araştırılmalı, geri dönüşüm ve geri kazanım süreçlerinin daha fazla kullanılması sağlanmalıdır. Ayrıca atık yönetim projeleri geliştirilmeli, atık oluşturan sanayi kuruluşları veya işletmeler atıklarını sınıflandırmalı, endüstriyel atık yönetim planı oluşturulmalıdır (Görsel 1.18).

f. Kanserojen Maddeler

Kanserojen ya da içerisinde kanserojen bulunduran maddeler; insan ya da hayvanlar üzerinde kansere sebep olabilecek etkileri yaratan maddelere verilen genel addır. Kanserojenler, yaşamı önemli ölçüde etkileyen kanser hastalığını tetikle- yen sigara ve sigara dumanı, böcek ilaçları ve asbest, kurşun, cıva gibi ağır metallerdir.

Sigara ve sigara dumanı kanserojen maddelerin başında gelir. Birçok kişinin gırtlak kanseri ya da akciğer kanseri gibi rahatsızlıklara yakalanmasında sigara dumanı etkili olmaktadır (Görsel 1.19). Bunun yanı sıra yoğun biçimde alkol kullanımı da vücudun düzenini çok ciddi biçimde zorlarken kişilerin çeşitli hastalıklara yakalanmasına sebep olur.

g. Vektörler

Hastalıklara neden olan bakteri, virüs ve mantar gibi birçok mikroorganizmayı bir omurgalı canlıdan (memeliler, kuşlar ve sürüngenler gibi) başka bir omurgalı canlıya taşıyarak hastalıkların yayılmasına neden olan organizmalara vektör adı verilmektedir. İnsanlara hastalık taşıyan önemli vektörler arasında sivrisinekler, hamam böcekleri, ev sinekleri (karasinekler), keneler ve kemirgenler (fare ve sıçanlar) yer almaktadır. Bu organizmalar, insanların yaşama alanları olan konutlar içerisinde özellikle mutfak, oturma ve yatak odaları, bodrum katları, kanalizasyon sistemleri, depo ve havuz gibi alanlarda üreme, gelişme ve gizlenme ortamı bulabilmektedir. Sıtma, tifo, kolera gibi hastalıklar vektörlerin neden olduğu hastalıklara örnek olarak verilebilir.

ğ. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)

Biyoteknoloji; doğa bilimlerinin yanı sıra bazı mühendislik dallarından yararlanarak DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirmek, doğal olarak var olmayan veya insan ihtiyacı kadar üretile- meyen yeni ve az bulunan maddeleri elde etmek için kullanılan teknolojilerin tümüdür.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!