Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 29

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 29

1.1.5. Akılcı İlaç Kullanımının Önemi

İlaç; insanları hastalıklardan korumak, hastalığa tanı koymak, hastalığı tedavi etmek veya herhangi bir fonksiyonu düzeltmek amacıyla hazırlanmış dozaj şeklidir. İlaçlar, genellikle bir veya birden fazla yardımcı madde ile formüle edilmiş etken madde ve maddeleri içerir. İlaç hastalıkların tedavisinde en önemli unsurdur.

İlaçlar çeşitli kimyasal maddelerden oluşur. Bu maddeler yeryüzünde saf olarak bulunmaz. Genellikle bitkilerden, organik ve inorganik ham maddelerden, kimyasal analiz, sentez ve son yıllarda geliştirilmiş başta biyoteknoloji gibi pek çok yöntem ile elde edilir. İlaç formülünün tasarlanması, birlikte kullanılacak yardımcı maddelerin ve miktarlarının belirlenmesi, vücutta bulunması ve yararlı hâle gelmesi, vücuttan atılım süresi, saklama koşulları, üretim metotları, üretim sırasında başvurulan yöntem ve işlemlerin değerlendirilmesi, üretimi, depolanma koşulları, dağıtımı, dağıtım sonrası takibi gibi tüm işlemler ilaç üretim teknolojisinin temel prensipleridir.

Hekiminiz önermedikçe içeriğini bilmediğiniz ilaçları kullanmayınız.

a. Akılcı İlaç Kullanımı

Akılcı ilaç kullanımı ilk defa, Dünya Sağlık Örgütünün 1985 yılında Kenya’nın başkenti Nairobi’de (Nayi- robi) yapmış olduğu toplantıda tanımlanmıştır. Burada yapılan tanımlamaya göre akılcı ilaç kullanımı; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en uygun maliyetle ve kolayca sağlayabilmeleridir. Tüm dünyada ilaçlar yanlış şekilde ve gereksiz yere kullanılabilmekte, bunun sonucu olarak çok çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunların başlıcaları;

Temel ilaç listelerine veya güncel rehberlere uygun olmayan ilaçların reçetelere yazılması,
Özel hasta gruplarına uygunsuz ilaç yazılması ve kullanılması,
Gereksiz yere pahalı ilaçların yazılması ve kullanılması,
Gereksiz yere antibiyotik yazılması ve kullanılması (Görsel 1.25),
Hekimlerin, tedavileri konusunda hastalarına yeterli bilgi vermemesi,
Yazılan reçetelerin gereken tüm doğru bilgileri içermesine özen gösterilmemesi,
Eczacıların reçete karşılama, ilaç verme ve hastayı bilgilendirme konusunda yeterli davranış sergilememesi,
Sağlık personelinin ilacı uygulama hatası yapması,
Yanlış ilaç kullanımını kolaylaştıran ilaç üretimi ve dağıtımı kaynaklı çeşitli altyapı sorunlarının bulunması, olarak açıklanabilir.

Akılcı ilaç kullanımı için öncelikle hastanın probleminin tanımlanması yani hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekir. Buna paralel olarak ilaçlı veya ilaçsız etkili tedavinin tanımlanması, eğer ilaçlı tedavi uygulanacaksa uygun ilacın seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçete yazılması basamakları izlenmelidir. Bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır. Bunun için;

Hekim, hastanın en son kullandığı veya kullanmakta olduğu ilaçları sorgulamalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!