Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 82

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 82

b. Alkolün İnsan Sağlığı ve Davranışları Üzerindeki Etkileri

Alkolün birçok çeşidi vardır ve etanol adı verilen türü içki olarak tüketilmektedir. İçki olarak tüketilen alkol birçok hastalığa neden olmaktadır. Öncelikle alkol iradeyi zayıflatır, alkol alan kişi kontrol kaybı yaşar ve uyuşturucu maddelere daha açık hâle gelir. Alkolden uzak durmak diğer madde bağımlılıklarından korunmak açısından önleyici bir role sahiptir.

Alkol mide yüzeyinden hücrelere geçiş yapar. Alkolün %20’si mideden %80’i ince bağırsaklardan kana karışır ve buradan karaciğere ulaşır. Karaciğerin önceliği yağ asitlerini kan dolaşımı içinde kullanılabilir hâle getirmektir. Ancak alkol olunca bu öncelik değişir. Normal şartlarda parçalayacağı yağ asitleri karaciğerde birikmeye başlar ve karaciğer yağlanır. Alkol kan ile kalbe, akciğerlere ve bronşlara ulaşır. Akciğerlerden dakikalar içinde beyne ulaşarak uyuşma etkisi yapar. Alkol, vücuda alındıktan 3 dakika sonra tüm hücrelere ulaşmış olur. Alınan alkol miktarı, belirli seviyeyi geçerse solunum yavaşlayarak kişide komaya ve hatta ölüme neden olabilir (Görsel 1.81).

Çok miktarda ve sıklıkla alkol tüketen, bedensel, ruhsal ve toplumsal sağlığının bozulmasına rağmen alkol almak isteyen, tedavi edilmesi gereken kişiye alkolik denir. Alkol bağımlılığının yol açtığı başlıca sağlık sorunları şunlardır:

Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanseri
Doğru düşünme, karar verme ve hareket etme gibi beynin işlevlerinin bozulması
Uyku bozuklukları, baş ağrısı, göz tahribatı
Kalp ve kan dolaşımı hastalıkları
Kanın pıhtılaşmasını engellemesi
Karaciğerde ağır hasar oluşturması

Alkol, anne adayları tarafından kullanılıyorsa anne kanından plasenta yoluyla doğruca bebeğin kanına geçer. Hamilelikte kullanılan alkol; düşüklere ve ölü doğumlara, bebekte gelişme geriliğine, sosyal gelişim ve zekâ geriliği gibi durumların oluşmasına neden olur.

Alkol bağımlıları sadece kendilerine değil eşlerine, çocuklarına ve yaşadıkları çevreye de zarar verirler. Anne-babaların yoğun alkol kullanımı, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu çocukların çoğunda; çaresizlik, suçluluk, terk edilme korkusu ve depresyon belirtileri görülebilir. Yoğun bir gerilim ve stres altında büyüyen çocuklarda; altını ıslatma, kâbus görme gibi sıkıntılar görülebilir. Ayrıca bu çocuklar arkadaş edinmede ve okula devam etmede zorlanabilirler. Evdeki stresli ortam düzenli ders çalışmalarına engel olabilir. İstikrarsız bir aile ortamında yaşamaları nedeniyle dengesiz davranış tepkileriyle karşılaşabilirler, bu durum onların da davranışlarında dengesizlik oluşmasına neden olabilir.

Yoğun alkol kullanımı aile içi şiddete neden olabildiği gibi, eşleri de olumsuz yönde etkiler. Eşlerden birinin alkol kullanması durumunda; alkol kullanan eşe sevgi eksikliği duyma, kendine acıma, tükenmişlik, depresyon vb. olumsuz duygular ortaya çıkabilir. Bunların yanında alkol sorunu yaşanan ailelerde ekonomik

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!