Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 94

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 94

Kural olarak her türlü yaralanma “kirli” olarak kabul edilmelidir. Dış ortamdan yara üzerine çeşitli yabancı maddeler, bu arada mikroplar da gelmiş olabilir. Yara üzerindeki yabancı maddeler ve mikroplar yaranın iyileşmesini geciktirir. Böyle bir durumda yaranın bol su ile yıkanması, yaranın iyileşmesinde kolaylaştırıcı rol oynar. Bu açıklamadan sonra ilk yardımın amaçları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak
Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak
Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek
İyileştirmeyi kolaylaştırmak

b. İlk Yardım Temel Uygulamaları

İlk yardımla ilgili temel uygulamalar sırasıyla Koruma, Bildirme ve Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir. Bu kavramların tanımları şu şekildedir:

1. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek amacıyla olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. İlk yardımcının güvenliği başta olmak üzere olay yerinde bulunan herkesin can güvenliğinin sağlanması adına çok önemlidir. Kaza ortamında hâlen devam eden bir tehlikenin varlığı hem ilk yardımcı hem de kaza geçirenler için olayın daha da büyümesine neden olabileceği gibi, sonradan olay yerine gelenler için de risk oluşturmaktadır. Örneğin akan bir trafik, kaza yapan araçtan benzin sızıntısı, açıktaki bir elektrik kablosu vb. tehlikeler gözden geçirilmeli ve gerekli işaretlemelerin yapılması sağlanmalı, elektrik çarpmalarında elektrik ana kaynağından kapatılmalı ve kurtarma çalışmaları daha güvenli bir ortamda gerçekleştirilmelidir.

2. Bildirme: Hastalık durumu ya da kazanın olabildiğince hızlı bir şekilde sağlık ekiplerine bildirilmesi gerekmektedir. Olay ya da kaza mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ve tercihen ilk yardımcının sorumluluk verdiği bir kişi aracılığı ile yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Bu bildirim Türkiye’de telefonla “112 Acil Çağrı Merkezi” numarası üzerinden yürütülür. Olayın ya da kazanın 112 Acil Çağrı Merkezine, doğru bir şekilde bildirilmesi hem bir sorumluluk hem de insani bir görevdir. Ancak bildirim sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar şunlardır:

Sakin olunmalı ya da sakin bir kişinin araması sağlanmalıdır.
112 Acil Çağrı Merkezi tarafından sorulan sorulara net cevaplar verilmelidir.
Adres bilgileri verilirken semt, sokak, cadde, yakında çok bilinen bir yer varsa oranın adı belirtilmelidir. Eğer olay şehir dışındaysa hangi yolun kaçıncı kilometresi olduğu veya açık alandaysa mevki çok iyi tanımlanmalıdır.
Kimin hangi numaradan aradığı bildirilmelidir.
Hasta ya da yaralıların sayısı, durumu, yapıldıysa ilk yardım uygulamaları sakin bir şekilde anlatılmalıdır. O Olayın tanımı (trafik kazası, darp, ateşli silah, iş kazası vb.) yapılmalıdır.
112 Acil Çağrı Merkezi hattında bilgi alan kişi, gerekli tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.
Telefon görüşmesi bittikten sonra 112 Acil Çağrı Merkezi görevlileri tarafından aranılabileceği düşünülerek telefon meşgul edilmemelidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 94 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!