9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 (MESEM)
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 (MESEM)
A. Aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle tamamlayınız.
Rönesans, reform, silahlanma, mesen, Aydınlanma, Sanayi Devrim, Fransız, mutfak, Coğrafi Keşifler, burjuva
- Cevap:
1. Coğrafi Keşifler’den sonra sanatçıları ve bilim insanlarını koruyup destekleyen zümreye mesen sınıfı adı verilmiştir.
2. XV. yüzyıl Avrupa’sında edebiyat, bilim ve sanatta meydana gelen değişme ve gelişmelere “yeniden doğuş” anlamına gelen Rönesans adı verilmiştir.
3. 1517’de VVittenberg Kilisesi’nin kapısına kilise uygulamalarına karşı görüşlerin yer aldığı “95 Tez” adındaki bildiriyi asan Alman din adamı Martin Luther Reform hareketlerinin başlamasında etkili olmuştur.
4. XVIII. yüzyıl Avrupa’sında her konuda “aklın kullanılması ile doğru bilgiye ulaşılabileceği” fikrinin temel alındığı döneme Aydınlanma Çağı adı verilir.
5. Kral ve soylular zenginlik içerisinde yaşarken halkın ağır vergiler altında ezilmesi Fransız İhtilali’nin çıkmasında önemli rol oynamıştır.
6. Avrupa’da yaşanan 1830 ve 1848 ihtilalleri mutlak krallıkların yıkılmasına ortam hazırlamıştır.
7. Avrupa’da insan gücüne dayalı üretim Sanayi Devrim sonrasında yerini büyük fabrikalarda makine gücüne dayalı üretime bırakmıştır.
8. Birinci Dünya Savaşı’nın sebeplerinden biri de sanayileşmiş devletler arasında yaşanan sömürgecilik ve silahlanma yarışıdır.
B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
- Cevap:
1. (D) İpek ve Baharat yollarının Osmanlı Devleti’nin kontrolüne girmesi Avrupalıların doğuya giden yeni yollar aramasına ve Coğrafi Keşifler’e sebep olmuştur.
2. (D) XV. yüzyılın sonlarında Avrupa’da Coğrafi Keşifleri başlatan ülkeler İspanya ve Portekiz’dir.
3. (Y) Rönesans hareketleri sonrasında Avrupa’da pozitif düşüncenin yerini skolastik düşünce almıştır.
4. (D) Reform hareketlerinin sonuçlarından biri de özgür düşünceye bağlı bilimsel çalışmaların artmasıdır.
5. (D) Aydınlanma Çağının önemli temsilcileri Newton, Kopernik, Galileo, Descartes, Jean Jack Rousseu, Immanuel Kant, Voltaire ve Montesquieu’dür.
6. (Y) Fransız İhtilali sonucunda yayılan milliyetçilik akımı çok uluslu imparatorlukların güç kazanmasına sebep olmuştur.
7. (D) 1830 ve 1848 ihtilalleri Fransa’da ortaya çıkmış ve Avrupa’ya yayılmıştır.
8. (Y) Sanayi Devrimi ile birlikte fabrikalar, yerini küçük atölyelere bırakmıştır.
C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Coğrafi Keşifler sonucunda yeni ticaret yollarının bulunması Osmanlı ekonomisini nasıl etkilemiştir?
- Cevap: İpek ve baharat yolları dışında başka ticaret yolları bulunduğu için Osmanlı’nın bu yollardan aldığı vergi oldukça azalmış ve ekonomisi oldukça kötü bir duruma sokmuştur.
2. Reform hareketleri Avrupa’yı siyasi ve kültürel alanlarda nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Gerçekleştirilen reform hareketlerinden sonra kilise ve din adamları oldukça büyük zararlar görmüşlerdir. Mezhep ayrılıkları yaşanmaya başlamış ve birlik sağlamak sıkıntı içerisine girmiştir.
3. Aydınlanma Çağı’nda yaşananlar Avrupa’nın gelişmesine ne gibi katkılarda bulunmuştur?
- Cevap: Bilim ve sanatta gelişme kaydeden Avrupa’yı diğer devletlere karşı öne taşımıştır. Ekonomik, sosyal ve kültürel olarak eskiden Afrika’ya ve Asya’ya karşı daha fakir bir durumdayken, onların önüne geçmesine neden olmuştur.
4. İslam dünyasında IX ve XIII. yüzyıllar arasında yaşanan bilimsel gelişmeler Rönesans ve Aydınlanma süreçlerini ne şekilde etkilemiştir? Araştırınız.
- Cevap: İslam dünyasında bilim ve sanatla ilgili en ünlü simalar dünyanın dört bir yanından geliyordu ve hepsi birçok kültürü ve yaşanmışlığı içerisinde bulundurduğu için Bilimde de sanatta da İslam her zaman çok yönlü bir izlenim içerisine girmiştir. Avrupa ile olan kültürel ve bilimsel ilişkisi de karşılıklı olduğu için Aydınlanma Çağı’nın başlaması da çok yönlü ilerlemiştir.
5. Fransız İhtilali ile ortaya çıkan “Her ulus kendi millî devletini kurmalıdır.” düşüncesinin Osmanlı Devleti’ne etkileri nelerdir?
- Cevap: Avrupa’da kullanılan milliyetçilik, Osmanlı Devleti için aynı dine mensup insanlar için bir birliktelik olarak yansımıştır.
6. Sanayi Devrimi’nin ekonomik sonuçlarının Avrupa’ya etkilerini açıklayınız.
- Cevap: Sanayi Devrimi Avrupa’yı hem ekonomik, hem sosyal, hem de siyasal anlamda oldukça ileriye taşımıştır. Şehirlerindeki nüfus artış göstermiş, ticareti geliştirmek de ulaştırmak da kolaylaşmıştır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 162 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























