Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 (MESEM)

I. Meşrutiyet (1876)

Osmanlı Devleti, son dönemlerinde Avrupa’daki yenilik ve gelişmeleri takip edebilmek için Avrupa’ya öğrenci göndermiştir. Bunun sonucunda Fransız İhtilali’nin getirdiği fikirlerden etkilenen; eşitlik, özgürlük, insan hakları ve halkın yönetime katılması konularında talepleri olan bir sınıf ortaya çıkmıştır. Bunlara Genç Osmanlılar veya Jön Türkler adı verilmiştir. Namık Kemal, Ziya Paşa ve Mithat Paşa Genç Osmanlıların önde gelen temsilcileridir.

Genç Osmanlılar, meşrutiyet yönetimi ile Osmanlı egemenliğindeki bütün milletlerin yönetime katılımını sağlayarak Balkanlardaki isyanların sona ereceğine inanmışlardır. Böylece Avrupalı devletlerin azınlık sorunlarını bahane ederek Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmasının önüne geçileceğini düşünmüşlerdir. Genç Osmanlılar, bu düşüncelerini gerçekleştirmek için dönemin hükümdarı Sultan Abdülaziz’i zor kullanarak tahttan indirmişler ve yerine Sultan V. Murat’ı tahta çıkarmışlardır (1876). Ancak Sultan V. Murat’ın gelişen olaylar sebebiyle psikolojik sorunları ortaya çıkınca onu tahttan indirip meşrutiyeti ilan edeceğini vadeden Sultan II. Abdülhamit’i yönetime geçirmişlerdir. Sadrazamlığa getirilen Mithat Paşa meşrutiyetin gereği olan anayasa hazırlıklarını başlatmıştır. Kanun-ı Esasi adıyla ilk anayasa hazırlanıp yürürlüğe konulmuş ve meşrutiyet yönetimine geçilmiştir (23 Aralık 1876). Böylelikle Osmanlı Devleti ilk kez sınırlı da olsa parlamenter sisteme geçmiş ve halk, seçme ve seçilme hakkını kullanarak yönetime katılmıştır.

12 Bölüm ve 119 Maddeden Oluşan Canun-ı Esasinin Bazı Maddeleri
Osmanlı parlamentosu, Ayan (Görsel 10.İl) ve Mebusan meclislerinden oluşacaktır.
Ayan Meclisi üyeleri hükümdar tarafından ömür boyu seçilirken Mebusan Meclisi üyeleri dört yıl için seçilecektir.
Kanun teklifi, hükümet tarafından verilebilecek ve hükümdarın onayı ile yürürlüğe girecektir.
Hükümet, meclise karşı değil hükümdara karşı sorumludur.
Meclisi açma ve kapatma yetkisi hükümdara aittir. Meclisteki görüşmelerin Türkçe yapılması zorunludur.
TOV İslam Ansiklopedisi, Meclis-i Meb’ûsan maddesi, C: 2S s.: 201

Kanun-ı Esasinin maddelerini halkın yönetime katılması açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Halkın yönetimde bir şekilde söz sahibi olabilmesi veya en azından fikrini belirtebilmesi bile halkın hükümete olan güvenini ve bağlılığını arttıracak bir durumdur.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 198 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!