Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 28

“9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 28” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 28

Felsefe ile dinin birbirinin bütünleyicisi olduğunu savundu. Gazalinin Tehafütü’l- Felasife adlı eserini çürütmek amacıyla Tehafütü’l- Teha- füt’ü yazdı. Kadınların devlet ve toplum hayatının dışında bırakılmasının yoksulluk ve kötülüklerin sebepleri arasında olduğunu ileri sürdü. Optik ve tıp alanlarında çalışarak bir tıp ansiklopedisi olan El Külliyat adlı eseri meydana getirdi.

Matematikte sıfırın mucidi olarak kabul edilir. Hintliler sıfırın varlığını biliyorlar ve rakamları yazarken sıfır yerine boşluk kullanıyorlardı. Harezmî, karışıklığa neden olan bu boşluğa bir sembol koyarak onu görünür hâle getirmiştir. Bu sembole de içi boş anlamına gelen “es-sı- fır” adının vermiştir. Böylelikle Hintlilerden aldığı dokuz adet rakama sıfırı da ekleyerek onluk sistemi tamamlamıştır. Roma rakamlarıyla toplama çıkarma yapmakta zorlanan Avrupalılar, Müslümanlardan bu sistemi öğrenince matematiksel işlemleri kolayca yapabilme olanağına kavuşmuştur.

1. İslam âlimlerinin dünya medeniyetine hangi alanlarda katkılar sunduklarını örnekler vererek yazınız.

  • Cevap: İbn-i Sina’nın El Kanun Fi’t-Tıp adlı eseri Batı dillerine çevrilmiş ve altı yüzyıl boyunca üniversitelerinde okutulmuştur. Farabi, Kitabu’l Musıki’l-Kebir adlı eserinde müziği bir bilim dalı olarak ele almıştır.
    İbn-i Rüşd, optik ve tıp alanlarında çalışarak bir tıp ansiklopedisi olan El Külliyat adlı eseri meydana getirmiştir. Harezmi, sıfır rakamını icad ederek onluk sistemi tamamlamıştır.

2. “Batının karanlık dünyasını aydınlatan Doğunun güneşidir” sözünü metinde verilen hangi bilgilerle destekleyebilirsiniz?

  • Cevap: Orta Çağda Batı dünyası, “Karanlık Çağ” olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde Avrupa’da skolastik düşünce hâkimdir ve bilimsel çalışmalar geri planda kalmıştır. Oysa aynı dönemde İslam dünyasında tıp, fizik, mantık, felsefe, matematik, astronomi gibi birçok alanda ilmi çalışmalar yapılmaktaydı. Batı, kendi içinde bir dönüşüm geçirirken Doğudaki bilimsel gelişmeleri de dikkate almaya başlamıştır. Batılılar, İslam dünyasındaki bilimsel çalışmaları takip etmiş ve İslam bilim insanlarının eserlerini kendi dillerine çevirip onlardan yararlanmıştır.

3. İslam dünyasının altın çağı olarak nitelendirilen sekizinci ve on ikinci yüzyıllar arasındaki dönemin böyle nitelendirilmesinin sebepleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Emeviler zamanında birçok şehirde kütüphaneler ve medreseler kurulmuştur. Abbasiler devrinde ise o dönemin en büyük kütüphanesi ve bilim merkezi olan Beytül Hikme kurulmuştur. Bu merkezde ünlü düşünür ve bilim insanlarının eserleri tercüme edilip incelenmiş; ilmi çalışmalar desteklenmiştir. Bütün bu gelişmeler, sekizinci ve on ikinci yüzyıllar arasında İslam dünyasının bilime öncülük ettiğinin bir göstergesidir.

9. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!