Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 24

1. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla zamir kullanılmıştır?

A) Çocuklardan biri masaya konan yemeklere elini bile sürmedi.
B) Hep bu şehirde yaşamak istemişimdir, kendimle kalsam bile.
C) Şunu öğrenmeli insan, hiçbir konu için üzülmeye değmez.
D) Bazıları çoğu zaman yalnız kalmayı tercih eder.
E) İnsanın başkalarına söyledikleri kendi duymak istedikleridir.

  • Cevap: E

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem işaretinin (!) kullanımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?

A) Yunus Emre (1240 ! -1320) en ünlü şairlerimizdendir.
B) Tüh, yemeği yine yaktım!
C) Vakti olmadığı için (!) bana uğrayamamış.
D) Efendiler! Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.
E) Hava ne kadar da soğuk ! Keşke dışarı çıkmasaydım.

  • Cevap: A

3. Bazısı, bir bilim dalı olan tarihi, yıllardan ibaret zannediyor. Aşağıdaki altı çizili zamirlerden hangisinin türü bu cümledekiyle aynıdır?

A) Onu katlayıp sandıkta bir köşeye yerleştirdi.
B) Gerçekleri açıkça söylemeye kim cesaret edecek?
C) Sen bana yaşananların kısa bir özetini yapar mısın?
D) Oyalanadurun siz, ben markete uğrayacağım.
E) Olan bitenden haberdar olmayan biri almıştır belki gazeteyi.

  • Cevap: E

4. Bugün ne? Çarşamba. Meseledir. Suzy’ye gitmezsem küçük bir komplikasyon. Ne demiş Selma’ya? “Ferid, Ferid Bey bizden hoşlanmıyor.” Ferit… D harfi onun dili ile damağı arasında. Babamı ve Vafi Bey’i isyan ettirecek bir yumuşaklıkla eriyor. Neredeyse duman hâlinde burun deliklerinden çıkacak. Feriddi der gibi ismin sonunda belli belirsiz bir i sesi de var. Evet. Bugün onun çayına gitmezsem nerede bulurum Selma’yı? Evinde. İstemem. Haydi gözüm, fırla. Uhh… Bu saatsizlik. Bu parçada aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangisi kullanılmıştır?

A) Gösterme
B) Anlatma
C) Özetleme
D) Geriye dönüş
E) Parodi

  • Cevap: A

5. Aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı bir bakış açısı kullanılmıştır?

A) Bir aralık, bindiğim trenin vagonlarından birinde hareket oldu. Kısa boylu bir kadın ayağa kalktı. Camdan dışarı baktı. Sonra çıkma kapısına doğru yürüdü. Geldi, benim tam önünde durduğum kapıyı açtı.
B) Benim aziz velinimetim tehlike biraz geçer geçmez tekrar eski ağzını almış, büyük idealler namına konuşmaya başlamıştı. Şüphesiz haksız da değildi. O, bu işte oyunu idare edendi. Böyle düşünmesi, bize böyle davranması lazımdı.
C) Yakasaray köyünde geçirdiği bir ay içinde dünyadan kopmuş, Kuvayı Milliye’nin büsbütün uzağında kalmıştı. Afyon’dan gelen parça bölük haberlerin düzmece ve kasıtlı olduğunu kolayca anlıyor, bu yüzden de tereddüdü koyulaşıyordu.
D) Günlerden Pazar. Hava sıcak mı sıcak… Haziran’ın son günleri… Televizyon programlarında iş yok; sen hastanede nöbetçisin, üstelik bugün benim doğum günüm. “Yoldan geçen ilk öyküyü çevireceğim.” dedim kendi kendime.
E) Camın önündeki çiçekleri sulayarak başlıyorum güne. Bir bardak çay ve şehrin gürültüsü. Bugüne bir tren biletim var. Birkaç günlük kaçış planlıyorum kendime.

  • Cevap: C

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 25

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz zamir kullanılmıştır?

A) Tahammülsüzlük tüm toplumlar için tehlike oluşturuyor.
B) Kimseye bir şey söylemeye gerek duymuyorum artık.
C) Yaşadığı sorunlar onu rahatsız etmeye devam ediyor.
D) Şimdiki gençler her konuda bizlerden daha şanslılar.
E) Bazı gerçekler onun rahatsız olmasına sebep oldu.

  • Cevap: B

7. (I) Çocukluğumuz, önceki hayatımızdır; büyüdükçe içimizden çıkan onca değişik “ben”in tohumlarının atıldığı ilk toprağımız. (II) Çocukluğunuzda bir roman okuduysanız değer yargılarınız onu okumayanlardan farklı olur mesela. (III) Henüz her şeyin yerin altında gizlendiği veya yeni yeni filizlendiği ilk hâli. (IV) Filizlerimiz yaşadıkça, büyüdükçe olgunlaştıkça dünya görüşümüz yerleşir. (V) İnançlarımız, fikirlerimiz hep o toprağa dikili fidanlarımızın verimidir. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi paragrafın anlam akışını bozmaktadır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: B

8. “Göz” sözcüğü aşağıdaki cümlelerden hangisinde “şaşkınlıkla, hayretle bakmak” anlamına gelen bir deyim içerisinde kullanılmıştır?

A) Annesi gözünün içine bakıyor, bir dediği iki olmuyor.
B) Büyükannesiyle konuşurken göz ucuyla ona bakıyorum.
C) Onu görünce gözleri çakmak çakmak oldu.
D) Ahmet Bey o sözleri işitince gözleri fal taşı gibi açıldı.
E) Yeşilliğin ortasındaki kuru ağacın dallarına gözü takılmıştı.

  • Cevap: D

9. (I) Çocukluğumun ramazanlarını özlememe hiç kimse engel olamaz! (II) Kim ne derse desin, eski ramazanlar şimdikilerden çok daha güzel ve lezzetliydi! (III) O ramazanlar da her duygu, her an dolu dolu yaşanırdı. (IV) Ramazan ayı ve oruçla, çetin geçen bir kış mevsiminde tanıştım. (V) Oruç tutmaya başladığım yıllarda muhteşem kışlar yaşanırdı. (VI) Bir yağdı mı bir daha kalkmayan, yol kenarlarına dağlar gibi yığılmış karlar, saçaklardan sarkan sivri uzun buzlar ve tahta kızaklarımız… Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerden hangisiyle başlar?

A) II
B) III
C) IV
D) V
E) VI

  • Cevap: C

10. Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olabilir?

A) Edebiyatımızda mekânla insanın iç içe oluşunu en iyi anlatan eserlerden biri şüphesiz Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” adlı kitabıdır.
B) Ama ne kadar soyut görünürlerse görünsünler düşünceler de bir dayanak noktasına gereksinim duyarlar.
C) Saz çalmadığı hâlde doğaçlama şiir söyleyen, atışma yapan halk şairleri de vardır.
D) Bahsettiğimiz gibi asıl İstanbul’u teşkil eden sur içi de bir zamanlar çınar ağaçlarıyla, at kestaneleriyle doluydu.
E) Cahit Zarifoğlu’nun günlüklerinde de bu tutumu görmek mümkündür.

  • Cevap: A

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 26

11. (I) Okumaya fırsat bulamadığımız için yaz tatiline çıkarken bavula ilk atılan, geçen sezonun liste başı kitapları başımızın üstündedir. (II) Ancak onları şimdilik ayrı bir yerde tutalım. (III) Çünkü asıl olarak tüm zamanların yaz kokulu kitaplarıyla bir yolculuğa çıkıyoruz. (IV) Başlangıç noktamız ise Murathan Mungan’ın “Yaz Geçer” adlı şiir kitabı… (V) Kitap baştan sona bir yaz mevsimi gibi geçer. (VI) Yazın tüm renklerini barındıran kitap “Yaz Bitti” şiiriyle de biter. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden önceki yargının gerekçesidir?

A) II
B) III
C) IV
D) V
E) VI

  • Cevap: B

12. Merak öylesine tehlikeli bir canavardır ki bir kez eline düştüğünüzde onun dinmeyen iştahına yetişmek için sonu gelmez bir çabaya kapılırsınız. Bu cümlede altı çizili söz ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sahip olmak
B) Muhtaç olmak
C) Tesadüf etmek
D) Ustalık kazanmak
E) Yakalanmak

  • Cevap: E

13. Bu yalan() Gördün mü ki öyle söylüyorsun() Sayın müfettiş akıllı bir adamdır() kimin yalan söyleyip kimin doğru söylediğini görecek. Ağabeyim de karakolda ve ben derim ki() Bu parçada yay ayraçla gösterilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (…) (•) (?) (!)
B) (-) (…) (?) (/)
C) (!) (?) (,) (…)
D) (!) (?) (.) (:)
E) (?) (?) (,) (.)

  • Cevap: C

14. Aşağıdaki parçalardan hangisinde farklı bir bakış açısı kullanılmıştır?

A) Bu gece, “üç nokta”nın noktalama işaretleri arasında çok büyük bir anlam taşıdığının farkına vardım. Bir zamanlar mektepte Ali Öğretmen de bize noktalama işaretlerinin anlama katkısının büyük olduğunu söylerdi.
B) Nişanlımı askere yolcu ettikten sonra Refika anneyle neredeyse her gün telefonla görüşüyor, hâl hatır soruyorduk. Refika anne, Ahmet askere gittikten bir ay sonra bize geldi.
C) Hafiften gülümsedi. Bana baktı. O suskun bakışlar dünyanın en güzel, en iyi ve en unutulmaz bakışlarıydı. Çok dikkatli baktım onun kara gözlerinin içine.
D) Bu mektubu her gün üç dört defa okuyordu. Bazen yastığının altına koyuyor, bazen gardıropta saklıyor, bazen de oradan alarak yeniden okumaya başlıyordu.
E) Kendimi bir masal ülkesinde gibi hissediyorum. Bu kısacık zamanda hayatıma, bana kattıklarını düşünüyorum. İyi ki geldim. Yağmurla birlikte bu büyülü ülkenin kollarına bırakıyorum kendimi.

  • Cevap: D

9. Sınıf Çalışma Soruları Türk Dili ve Edebiyatı 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!