Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 (MESEM)

2. Durum Hikâyesi

Günlük yaşamın herhangi bir kesitinin ele alındığı hikâye türüdür.

Durum hikâyelerinde kişisel ve sosyal düşünceler, duygu ve hayaller öne çıkar. Önemli görülen bir kesit; giriş yapılmadan, doğrudan verilebilir, olayın sonuca da bağlanması gerekmeyebilir. Hikâyenin sonunda tamamlanmamışlık, bitmemişlik, hiç beklenmeyen şekilde kesilivermişlik hissi vardır.

Bu türün ilk örneklerini Anton Çehov (Anton Cehov) verdiği için bu türe Çehov tarzı hikâye de denir. Memduh Şevket Esendal ve Sait Faik Abasıyanık Türk edebiyatında durum hikâyesinin temsilcilerinden bazılarıdır.

Aşağıdaki çalışmaları “Pazarlık” adlı metni esas alarak yapınız.

1. “Sonra işe az daha tav vermiş olmak için; …” cümlesinde geçen altı çizili kelime grubunun anlamını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türkçe Sözlüğünden kontrol ediniz.

  • Cevap: Tahminim ayar vermek veya düzenlemek karşıdakini uyarmak anlamında olduğudur. Sözlük anlamı ise şöyle imiş: En uygun duruma getirmek.

2. Hikâyede olaylar mı kahramanların iç dünyaları ve yaşamlarından kesitler mi daha ön plandadır? Neden?

  • Cevap: Hikayede olaylar ön plandadır. Çünkü burada anlatılmak istenen insanların ruh halleri değil herhangi sıradan bir günde sıradan bir yerde karşılaşılabilecek sıradan bir yaşam kesitidir.

3. Hikâyenin tema ve konusu nedir?

  • Cevap: Adamın birinin kahvede bir olay anlatırken abartıya kaçması ve çevresindekilerin onunla pazarlık yaparak akla mantığa uygun bir şekilde anlatmasını sağlamalarıdır.

4. Hikâyedeki şahıs kadrosunu, konuşmalardan yararlanarak tanıtınız.

  • Cevap: Hikayede arkadaşlarına abartılı anlatımlarda bulunan kişi Faik Efendi’dir. Mantıklı olan hesap kitap bilen pazarlık yapan kişi ise Feyzi Bey’dir. İmamın oğlu Rıza Bey’de dinleyicilerdendir.

5. Hikâyede anlatılanlar nerede geçmektedir?

  • Cevap: Mahalle kahvesinin önündeki setin üstü sanki ufak bir bahçede geçmektedir.

6. Hikâyede mekân betimlemelerinin dar tutulmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Çünkü mekandan çok olay ön planda tutulmak istenmektedir.

7. Hikâye hangi bakış açısıyla yazılmıştır?

  • Cevap: Hikaye gözlemci bakış açısıyla yazılmıştır. Dışardan bir göz anlatır bize hikayeyi.

8. Yazar, hikâyesini hangi anlatım biçimlerine başvurarak anlatıyor? Bu anlatım biçimlerine hikâyeden örnekler bulunuz.

  • Cevap: Hikayede özellikle betimleme ve öyküleme anlatım biçimlerinden faydalanılmaktadır. Betimlemeye örnek olarak : “Ortada küçük bir havuz, içinde gazoz şişeleri, etrafında biraz çimen, kınaçiçekleri. Kahve pencerelerine sicimler gerilmiş, gece sefaları, telgraf çiçekleri, kireçle sıvanmış yarım tenekeler içinde sardunyalar sıralanmış.”

9. Memduh Şevket Esendal’ın biyografisinden de yararlanarak metinden yazarın üslup özelliklerini gösteren örnekler bulunuz.

  • Cevap: Metinde yazar sade akıcı ve günlük konuşma dilinden faydalanır bir üsluba sahiptir. Örneğin: “Feyzi Bey, Allah sizi inandırsın, o Yenicami minareleri yok mu birbirine dokunuyor ayrılıyor, dokunuyor ayrılıyor, o kaldırım taşları sanki su içinde fasulye kaynar gibi böyle kaynıyordu.”

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 48 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!