Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 40 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Öğün Yayınları

Metin ve Tür ile ilgili Açıklamalar

Refik Halid Karay’ın Garaz adlı öyküsü savaş yıllarında İstanbul’a göçüp zenginleşen ama sonra ekonomik açıdan sorunlar yaşayıp tekrar köyüne dönmek zorunda kalan Çerçi Halil ile İstanbul’un refahını, modern hayatını görüp eski hâline dönmeye katlanamayan kızı Nebile’nin arasındaki çatışma üzerine kuruludur.

Hikâye (Öykü)

Olmuş ya da olması mümkün olayların anlatıldığı kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak kurgulanmış yazılara hikâye (öykü) denir.
Hikâyede tek bir olay ya da hayatın bir kesiti anlatılır. Hikâyeler sınırlı bir zamanda, sınırlı bir mekânda, sınırlı kişiler arasında geçer. Ayrıntılı çevre tasvirlerine ve uzun karakter tahlillerine yer verilmez.

Dünya edebiyatında öykü türünün kurucusu sayılan İtalyan yazar Boccacio’nun (Bokaçyo) Decameron (De- kameron) adlı eseri bu türün ilk örneği sayılır. Türk edebiyatında hikâye etme geleneği, Destan Dönemi’nden beri vardır. Dede Korkut Hikâyeleri, destan geleneğinden halk hikâyeciliğine geçişin en önemli örneğidir. Divan edebiyatında mesneviler, halk edebiyatında halk hikâyeleri ve meddah hikâyeleri bu geleneğin birer göstergesidir.

Tanzimat Dönemi ile birlikte modern hikâyenin temelleri atılmıştır. Emin Nihat’ın Müsâmeretnâme adlı eseri ilk hikâye denemesidir. Ahmet Mithat Efendi’nin Letâif-i Rivâyât adlı eserler serisindeki hikâyeler, ilk hikâye örnekleridir. Batılı anlamdaki ilk hikâye ise Samipaşazâde Sezai’nin Küçük Şeyler adlı eseridir.

Servetifünun Dönemi’nde hikâye iyice gelişmiş, Millî Edebiyat Dönemi’nde iyice yaygınlaşmıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde Türk hikâyeciliği en parlak dönemini yaşamıştır. Bu dönemde romantizm ve realizm akımlarından etkilenen yazarlar, gözleme dayalı ve toplumcu-gerçekçi hikâyeler yazmışlardır. Cumhuriyet Dönemi’nde ele alınan temaların başında Anadolu’ya açılma ve Anadolu insanının hikâyesi yer alır. Bu, edebiyatımız açısından en önemli yeniliktir. Millî Mücadele’nin kazanılması, sosyal ve siyasi hayatta meydana gelen değişiklikler, bu dönem hikâyelerinin konusu olmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
unlike
4
love
2
sad
1
happy
1
clap
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!