Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 185 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları Biryay Yayınları

Yabancı Okullar Sorunu

Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı Devleti’nde eğitim veren Fransa, İngiltere, Almanya, ABD ve Avusturya gibi devletlere ait yabancı okullar, ülkedeki okulların önemli bir kısmını oluşturuyordu. Bu okullar bağlı bulundukları devletlerin konsoloslukları tarafından yönetiliyordu. Dolayısıyla kendi müfredatlarına göre eğitim veriyorlardı. Bu okulların birçoğunda misyonerlik çalışmalarının yapıldığı belirlenmişti. Aynı zamanda bu okullarda eğitim alan gayrimüslim öğrencilere milliyetçi bilinç kazandıran ve azınlık ayaklanmalarına yol açan faaliyetler de yapılıyordu. Atatürk, bu durumu yeni Türkiye’nin geleceği açısından sakıncalı görmekteydi. Türkiye, geleceği açısından sorun doğuracağı bu durumu Lozan Barış Konferansı’nda gündeme getirdi. Lozan Barış Antlaşması’nda yapılan düzenleme ile Türkiye’de bulunan yabancı okulların Türkiye’nin hukukuna tabi olacakları konusunda anlaşmaya varıldı. Ayrıca, bu okullar Türkçe dersi vermek kaydıyla anadillerinde eğitim yapabilecekti. Türk hükümeti 26 Eylül 1925 tarihli genelgeyle yabancı okullarda;

• Türk Dili ve Edebiyatı, Millî Tarih ve Millî Coğrafya derslerinin Türk öğretmenler tarafından Türkçe okutulmasını,
• Bu okulların Millî Eğitim Bakanlığına bağlı müfettişler tarafından denetlenmesini yürürlüğe koydu. Tevhid-i Tedrisat Yasası gereği olarak 1926’da çıkarılan Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun ile yabancı okulların faaliyetleri millî çıkarlar doğrultusunda yeniden düzenlendi. Türkiye’de okul açılması Milli Eğitim Bakanlığı’nın iznine bağlandı.

Başta Fransa olmak üzere birçok Avrupalı devletin itirazına rağmen alınan kararlara uymayan yabancı okullar kapatıldı. Böylece Türkiye, yabancı devletlerin eğitim yoluyla iç sorunlarımıza karışmasını engellemiş oldu.


Türkiye’nin yabancı okullar konusundaki bu tutumunu dış politika açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Türkiye’nin yabancı okullar konusundaki bu tutumunu dış politika açısından doğru buluyorum. Bir ülkede her zaman eğitim ve öğretimde birlik olmalıdır. Eğitim her daim devletin kontrolünde devam etmelidir.

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
3
angry
2
love
1
unlike
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!