Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 (MESEM)

Şair; “Bırak Beni Haykırayım” adlı şiirde, haksızlığa uğramış insanların ve yoksulların haklarını savunmak istediğini coşkulu bir üslupla dile getirmektedir. Millî Edebiyat anlayışına bağlı olarak açık ve yalın bir dil kullanan şair, aynı zamanda halka sert davranan devrin yönetimlerini de eleştirmektedir.

MİLLİ EDEBİYAT

Tüm dünyada Fransız İhtilali’yle başlayan milliyetçilik fikri, çok geçmeden Osmanlı Devleti’nde de kendini göstermiştir. Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve Ali Canip Yöntem tarafından başlatılan Millî Edebiyat, Ömer Seyfettin’in 1911 yılında Genç Kalem dergisinde başlamıştır. Ömer Seyfettin, yazdığı makalede dilde sadeleşmeyi ve Türkçeye yerleşmemiş Arapça, Farsça kelime ve tamlamaların atılması gerektiğini savunmuştur. Yazı diliyle konuşma dilinin farklılığının ortadan kaldırılmasını ve yazıda Türkçe dil bilgisi kurallarına uyulması gerektiğini söylemiştir. Millî Edebiyat, 1923’te Cumhuriyet’in ilanına kadar sürmüştür.

Millî Edebiyat Dönemi Şiiri

Türkçülük, vatan, yoksulluk, Anadolu, Türk tarihi, milliyetçilik vb. tema ve konular işlenmiştir. Hece ölçüsüyle yazılan şiirlerde didaktik özellikler ağır basar. Yalın ve sade bir dil kullanılmıştır. Toplum için sanat anlayışı hâkimdir. Mehmet Emin Yurdakul ve Ziya Gökalp dönemin tanınmış şairlerindendir.

Aşağıdaki çalışmaları “Bırak Beni Haykırayım” adlı şiiri esas alarak yapınız.

1. Şiirin ölçüsünü ve ilk biriminin kafiye ve rediflerini bulunuz.

  • Cevap: Şiir  15’li hece ölçüsü ile yazılmıştır.

 var / yaralar: ar’lar tam kafiyedir.
eksilmez / kesilmez: mez’ler redif
et / millet: et’ler tunç kafiyedir.
hukuk / yumruk: uk’lar tma kafiyedir.

2. Şiirdeki evrensel değerler ile siyasi, sosyal ve dinî öğeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirde tema olarak vatan sevgi ve bilinci, bir vatan için şairlerin öneminden şiirlerin vatana kattığı duygulardan bahsedilmektedir.

3. Şiirden Millî Edebiyat şiir anlayışının özelliklerini gösteren örnekler bulunuz.

  • Cevap:  Unutma ki şairleri haykırmayan bir millet Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir; / Ben en hakir bir insanı kardeş duyan bir ruhum; Bende esir yaratmayan bir Tanrı’ya iman var; dizelerini örnek gösterebiliriz.

4. Şiirde şair-millet ilişkisi nasıl anlatılmıştır?

  • Cevap: Türkçe’nin sadeleşmesi bakımından en önemli çalışmaları yürüten isimlerden biri de Mehmet Emin Yurdakul’dur. Mehmet Emin Türkçe Sazı eseri hem dildeki sadeleşme hem de yeniden milli ölçü olan hece ölçüsüne dönüşte önemli bir rol oynar. Şiirde tema olarak vatan sevgi ve bilinci, bir vatan için şairlerin öneminden şiirlerin vatana kattığı duygulardan bahsedilmektedir.

5. “Bende esir yaratmayan bir Tanrı’ya imân var;” dizesinde anlatılmak istenen nedir?

  • Cevap:  Türk esir yaşayamaz. Çünkü inanışa göre Tanrı Türk’ü özgürlüğü için yaratmıştır. Bu nedenle bu dizeyi yazmıştır.

6. Şairin biyografisinden yararlanarak şairin edebî kişiliği ile şiir arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Şair bu şiirinde vatana olan sevginin, aşkın lirik duygularını okurlarıyla paylaşırken şairlerin ve şiirlerinin bu toplum için taşıdıkları değerlere de vurgu yapmaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 62 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!